Prachtige robuuste steigerhouten meubelen voor binnen en buiten. Je ziet ze steeds vaker! Heb jij een steigerhouten tafel, bank, tuinset, kast, bed, buitenkeuken, stoel of een ander steigerhouten meubel in of buiten huis? Met deze 3 tips zorg je voor het perfecte onderhoud.

steigerhouten-meubels

Onderhoudsvrij

In principe is steigerhout onderhoudsvrij en kan daardoor zowel binnen als buiten onbehandeld blijven staan. Weer en wind kan het hout prima hebben. Het verkleurd echter wel, krijgt barsten en wordt grijs. Ga je je eigen steigerhouten meubel(en) zelf behandelen, dan helpen onderstaande tips.

  1. Grootmoeders groene zeep

Voor met name binnengebruik is het slim om je steigerhouten meubel(en) na levering goed schoon te maken. Je kunt dit het beste doen met lauw water, een borstel en groene zeep. Hiermee verwijder je het resterende stof, zonder het hout aan te tasten. Na het schoonmaken kun je het meubel direct in gebruik nemen.

  1. Behandelen met beits of wash

Eigenlijk is steigerhout op zijn mooist wanneer je het puur natuur laat. Eens per jaar schoonmaken met lauw water en groene zeep is dan voldoende. Wil je jouw steigerhouten meubel toch verfraaien? Dit kun je doen met een beits of wash. Beits geeft het hout een white wash uitstraling. Daarnaast zorgt het ervoor dat vloeistoffen het hout niet binnen dringen. De behandeling met wash is een verftechniek waarbij de houtnerf mooi zichtbaar blijft. Je kunt kiezen voor een behandeling met white, grey of black wash. Deze behandeling bestaat uit twee keer schuren en twee keer washen.

Kies in beide gevallen voor een product dat vochtregulerend is, zodat het hout niet gaat rotten door vocht dat via kleine scheurtjes naar binnen gaat.

  1. Waterafstotende coating

Naast het verfraaien van je meubel met een beits of wash kun je het hout voorzien van een coating. Dit maakt het meubelstuk waterafstotend, waardoor vloeistoffen niet direct in het hout trekken. Een waterafstotende coating is zeer geschikt voor steigerhouten tafels. Wanneer er vocht op het tafelblad geknoeid wordt, dient dit wel direct afgenomen te worden.

 

onderhoudstips-steigerhouten-meubel

Plaats van het steigerhouten meubel

De plaats van het meubel is belangrijk voor de levensduur. Staat hij binnen of buiten? Let er dan op dat hij op een droge ondergrond staat. Voorkom dat je meubel in een plas of op het gras staat en zorg ervoor dat het altijd goed kan opdrogen. In de meest natte periode van het jaar kun je het meubel het beste afdekken of binnen opslaan.

Gelukkig is het bijna lente en kun je met toepassing van deze onderhoudstips heerlijk gaan genieten van op je steigerhouten bank, stoel of tafel!