slapen hitteNu het buiten flink heet is, warmt de gemiddelde slaapkamer ook behoorlijk op. Slapen in deze hitte wordt daardoor een aardige uitdaging! Er zijn maar weinig woningen die zijn uitgerust met een airconditioning. Waarom zou je ook, er zijn in Nederland hooguit 20 nachten dat de hitte zijn intrede echt doet. Naast een Airco zijn er andere voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen.

 

Waarom kun je ’s nachts lastiger slapen bij hitte?

Het kan echt enorm lastig zijn om de slaap te vatten in de hitte. Helemaal als je ’s nachts plots wakker wordt kan het een uitdaging zijn om weer in slaap te vallen. Maar waarom is dat eigenlijk? Dit komt omdat je lichaam warmte afstoot via je handen, je gezicht en je voeten. Dat gebeurt meestal rond het moment dat je wilt gaan slapen. Maar door de hitte wordt dit ritme verstoort.

Ramen open

Wellicht een open deur, maar zet overdag al de ramen open. Liefst op meerdere plekken in je woning, zodat het lekker door kan tochten. Vergeet ook niet dat warme lucht stijgt, dus de ramen die het hoogst in je huis zitten moet je zeker openzetten!

Doe de gordijnen bij de ramen waar de zon op schijnt dicht, en het is beter om die ramen ook pas open te doen zodra de zon gedaald is.

Powernap

Niet voor niets doen ze in Spanje een middagdutje, oftewel de Siesta. Een dutje van 15 minuten zorgt ervoor dat je een stuk slaaptekort van de hete nacht goedmaakt.

Koelelement naast je bed

Je kunt ook een koelelement of een flesje ijskoud water bij je bed zetten. Hou je het echt niet meer qua warmte? Dan houd je het flesje tegen je aders van je polsen of tegen je hals. Daarmee kun je de temperatuur van je bloed laten dalen, met als gevolg dat je gehele lichaamstemperatuur daalt. Vanzelfsprekend moet je het niet TE koud maken, dat is niet goed voor je huid.

Wat ook verkoelend werkt is om je polsen onder de koude kraan te houden vlak voor je gaat slapen.

Kussen in de koelkast?

Als je er ruimte voor hebt dan kun je overwegen je kussen in de koelkast te leggen. In principe kan elk kussen in de koelkast, al zal het ene kussen de kou wat langer vasthouden dan de ander. Wat voor kussen heb je zelf? Een Latex kussen of een donzen kussens koelen snel af en na 2 uurtjes heb je een lekker koel hoofd. Maar eigenlijk werkt het wel bij alle hoofdkussens al zal het bij de een beter werken dan bij de ander,

 

Slaap lekker!