Thuiswerken heeft een enorme vlucht genomen als gevolg van de pandemie. Heel veel mensen hebben hun thuisomgeving moeten aanpassen om een comfortabele en productieve werkplek te creëren. Maar hoe zorg je ervoor dat je er prettig werkt, geen last van je rug, nek of schouders krijgt en het er ook nog een beetje mooi en professioneel uitziet?

In dit artikel delen we tips over hoe je jouw thuiskantoor kunt inrichten, zodat je optimaal kunt werken.

Ruimte

Kies de juiste ruimte Het kiezen van de juiste ruimte voor je thuiskantoor is essentieel voor een goede werkomgeving. Een rustige, goed verlichte kamer is ideaal, maar als dit niet mogelijk is, kun je creatief zijn en een deel van een andere kamer gebruiken. Probeer een ruimte te vinden waar je je kunt concentreren en waar je niet snel afgeleid wordt.

Verlichting is heel belangrijk in de ruimte, het fijnst is veel daglicht. Als dat niet mogelijk is, maak dan regelmatig een wandeling buiten voor voldoende zonlicht. Helemaal in de winter is dat belangrijk. Investeer dan ook in goede verlicht. Dat is belangrijk voor je gezondheid en welzijn, vooral als je lange uren achter een computer doorbrengt. Zorg voor voldoende natuurlijk licht en gebruik indien nodig ook kunstmatige verlichting. Verlichting met een heldere en natuurlijke kleurtemperatuur kan helpen om vermoeidheid en hoofdpijn te voorkomen.

Het juiste bureau

Een goed bureau om aan te werken is heel belangrijk voor een comfortabele en productieve werkomgeving. Het is samen met een goede bureaustoel waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van jouw thuis kantoor.

Er zijn echter veel verschillende soorten bureaus beschikbaar, waardoor het moeilijk kan zijn om de juiste te kiezen. In dit artikel delen we enkele tips om je te helpen een bureau te kiezen dat bij jouw behoeften past.

1. Kies het juiste formaat

Het formaat van je bureau is afhankelijk van de ruimte die je tot je beschikking hebt en de taken die je uitvoert. Als je bijvoorbeeld alleen een laptop gebruikt en geen papieren op je bureau hebt, is een kleinere werkplek geschikt. Maar als je regelmatig papieren moet sorteren of boeken moet raadplegen, is een groter bureau beter. Meet de beschikbare ruimte en bedenk welke werkzaamheden je gaat verrichten, voordat je een beslissing neemt.

2. Kies het juiste materiaal

Bureaus zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder hout, metaal, glas en kunststof. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Houten bureaus zijn bijvoorbeeld duurzaam en hebben een klassieke uitstraling, terwijl glazen bureaus modern en stijlvol zijn. Kies een materiaal dat past bij je persoonlijke stijl en dat duurzaam en gemakkelijk te onderhouden is.

3. Let op de hoogte en verstelbaarheid

Een bureau dat niet de juiste hoogte heeft kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals rug- en nekpijn. Zorg ervoor dat het bureau op de juiste hoogte is ingesteld, zodat je comfortabel kunt werken. Als je langere tijd achter elkaar moet werken, overweeg dan een bureau dat in hoogte verstelbaar is, zodat je afwisselend kunt staan en zitten.

4. Kies een bureau met opbergruimte

Een bureau met opbergruimte is handig om je werkplek opgeruimd en georganiseerd te houden. Denk hierbij aan lades, planken en kasten waar je je documenten en benodigdheden kunt opbergen. Zo kun je gemakkelijk bij je spullen en raak je ze niet kwijt.

5. Let op de kwaliteit

Een goed bureau is een investering en je wilt er jarenlang plezier van hebben. Let daarom op de kwaliteit van het bureau. Een degelijk frame, duurzaam materiaal en stevige poten zijn belangrijk. Zorg er ook voor dat het bureau stabiel is, zodat het niet wiebelt tijdens het werken.

6. Probeer het bureau uit

Waarschijnlijk een no-brainer, maar het bureau uitproberen voordat je het koopt is wel zo slim. Dit kan lastig zijn als je het bureau online koopt, maar het is wel aan te raden om reviews van andere gebruikers te lezen en te kijken naar de specificaties. Als je de mogelijkheid hebt om het bureau uit te proberen in een winkel, doe dit dan zeker. Zo weet je zeker dat het bureau aan al jouw eisen voldoet.

Opbergruimte

Zorg voor voldoende opbergruimte. Een opgeruimde werkruimte kan flink helpen om stress te verminderen en productiviteit te verhogen. Sommige mensen kunnen zelfs alleen in een opgeruimde omgeving werken!

Zorg dus voor voldoende opbergruimte om je documenten, apparatuur en andere benodigdheden netjes op te bergen. Opbergdozen, kasten en planken zijn allemaal nuttige opties. En vergeet de prullenbak niet.

Personaliseer!

Je thuiswerkplek moet niet alleen functioneel zijn, maar ook prettig om in te werken. Voeg persoonlijke accenten toe, zoals foto’s, planten en kunstwerken. Deze kunnen niet alleen helpen om de ruimte op te fleuren, maar kunnen ook een bron van inspiratie en motivatie zijn.

Sommige mensen hebben de luxe van een tuinhuisje waar ze hun kantoor in bouwen, hoe leuk is dat!

Ventileer

Zorg ook voor goede ventilatie. Dat kan soms lastig zijn met de hoge gasprijzen en de winterse kou, maar voor je concentratie is het essentieel. Zorg dus voor voldoende ventilatie in je thuiskantoor. Frisse lucht kan helpen om vermoeidheid en hoofdpijn te voorkomen en kan ook bijdragen aan een gezonde werkomgeving. Als je geen ramen hebt, overweeg dan het gebruik van een luchtreiniger of ventilator.

Het inrichten van je thuiskantoor kan een uitdaging zijn, maar door rekening te houden met deze tips kun je een comfortabele en productieve werkplek creëren. Onthoud dat wat voor de een werkt, misschien niet voor jou werkt, dus experimenteer en pas aan waar nodig.

Fotocredits: Unsplash