Eigenlijk zijn er al wat robots in huis beschikbaar. Denk maar aan de automatische stofzuiger die door je woning heen zoeft als je er niet bent. Maar ik vermoed ook dat koken straks semi-automatisch en later geheel automatisch zal gaan gebeuren.

Strijken

Strijken is een klusje waar veel mensen een hekel aan hebben. Ook hiervoor zullen automatische systemen en robots komen die dit uit handen zullen nemen.

Het huis past zich aan aan jouw behoeftes

Dat is iets dat nu ook al zichtbaar is. Slimme thermostaten zoals Nest en Toon begrijpen je patroon op een gegeven moment. Wanneer kom je thuis, wanneer ga je slapen en wanneer heb je een vrije dag. Dit kan al dan niet aan je agenda gekoppeld worden, zodat je huis automatisch reageert op jouw levenspatroon.

Maar dit kan nog veel verder worden doorgetrokken. Zo zou je kleding kunnen worden klaargelegd die het beste bij die dag past. Over je eten hoef je je ook geen zorgen meer te maken, dat wordt automatisch bereid op basis van je voorgenomen dieet, en wordt het nieuws dat jij absoluut wilt weten automatisch op een van de beeldschermen geprojecteerd.

Muziek

Een systeem door je hele woning bestaat natuurlijk al een tijdje. Maar wat ik ook verwacht, is dat jouw woning op basis van de mensen die er zijn, het tijdstip en je luistervoorkeuren, volledig automatisch zal bepalen wanneer je zin hebt in muziek en welke muziek er afgespeeld moet worden.

Op basis van sensoren in je smartphone en sensoren in je woning, krijgt het systeem feedback hoe leuk je de muziek vindt. Dat wordt weer opgeslagen in je profiel, waardoor het in de loop van de tijd alleen maar beter en leuker wordt.

Stress

Het stressniveau dat wordt gemeten door je smartphone en eventueel ook andere apparaten, zal medebepalend zijn voor hoe je woning reageert. Stress is een oprukkend iets in onze maatschappij. Na een dag flink stressen is het tijd om te ontstressen.

Misschien komt er wel een apparaat in je woning die alle mail en social media blokkeert, zodat je verplicht even tot rust komt. Ik zou er blij mee zijn!

Ook zou je huis iets fijns kunnen doen met de verlichting, verwarming en voedingadvies geven over wat je beter wel en niet kunt drinken en eten op zo’n moment.

Slapen

Ons bed is een plek waar we heel veel uurtjes doorbrengen. Maar van slimme bedden heb ik nog niet gehoord! Ik geloof erin dat we in de toekomst na elke nacht een rapportje zullen zien over ons slaapgedrag.

Denk aan hoeveel vocht je bent kwijtgeraakt, hoe lang je hebt geslapen inclusief je rem slaap, hoeveel herrie er is geweest en hoe laat je idealiter naar bed moet de volgende avond.

Natuurlijk zijn er al apps die dit meten en bijhouden, maar die kunnen natuurlijk nooit zoveel meten als het bed zelf zoals hoeveel vocht je kwijt bent geraakt.