Een tuin inrichten of opknappen kan best wel in de kosten lopen. Hoe groter je tuin, hoe hoger de kosten omdat je dan meer materiaal nodig hebt. En als je werklui inhuurt, dan zijn ze langer bezig, wat het duurder maakt. Daarom geef ik in dit artikel tips voor een tuin goedkoop inrichten, of opknappen!

Een mooie tuin creëren hoeft helemaal niet duur te zijn, je moet alleen weten hoe je het aanpakt. Deze 5 tips helpen je een fijne tuin te creëren met een klein budget.

1. Tuin goedkoop inrichten: start met ontwerp

Het is aan te raden om te starten met het maken van een tuinontwerp.

tuin goedkoop inrichten

Een goed doordacht plan helpt je om binnen je budget te blijven en een tuin te creëren die één stijl uitademt. Zeker bij een tuin met een klein budget is het oppassen dat de tuin geen wirwar van stijlen wordt.

Een tuinontwerp maak je aan de hand van de volgende 4 stappen:

Stap 1 Maak een moodboard met afbeeldingen van de tuinstijl, materialen, tuinsets en accessoires die je mooi vindt. Zo zie je in één oogopslag of alles bij elkaar past. (je kunt hier Pinterest of Welke voor gebruiken)

Stap 2 Maak een wensenlijst zodat het naast een mooie tuin ook een praktische tuin wordt. Denk aan zon-/schaduwplekken, kind-/diervriendelijke tuin of misschien wil je wel een vijver aanleggen.

Stap 3 Maak een tekening op schaal van je tuin. Geef alle onderdelen die moeten terugkomen in je tuin een plekje, zoals een terras, tuinpaden, plantenbakken etc. Het voordeel van het op schaal tekenen van je tuin is dat je direct ziet of al je wensen in je tuin passen en hoeveel vierkante meter aan materialen je nodig hebt.

Stap 4
Maak een begroting om te bepalen of al je wensen binnen je budget passen. Ga op internet of in folders op zoek naar prijzen zodat je een goed inzicht krijgt in de totale kosten. Ook kan je advies inwinnen bij een tuinman.

Tot slot; als je net als ik een zonliefhebber bent, vergeet dan niet om de plekken in je tuin waar de meeste zon komt in te richten met een zitje of juist een loungeset!

2. Verzamel goedkoop je materialen

Je tuin goedkoop inrichten lijkt lastig als je door een tuincentrum loopt. Heb je mooie dingen gezien en valt je begroting te hoog uit? Er zijn genoeg manieren om goedkoop aan materialen te komen.

Speur je tuin af naar bruikbare materialen die nu misschien niet heel mooi ogen maar na een opknapbeurt je tuin weer verrijken. Of vraag eens rond bij buren, familie, kennissen of zij materialen over hebben.

Daarnaast kan een online zoektocht je ook veel opleveren. Bekijk marktplaatsen en websites waar gratis materialen op worden aangeboden. Wellicht biedt net iemand zijn bestrating aan, de grootste kostenpost van de tuin.

Ga je liever voor nieuw materiaal? Houd dan de folders van de plaatselijke ondernemingen in de gaten of bezoek een outlet store. Daar vind je materialen van hoge kwaliteit maar dan voor een aangenamere prijs.

3. Goedkope maar mooie basis

De basis van je tuin bestaat uit bestrating en hekwerk, de twee grootste kostenposten. Wil je je tuin goedkoop inrichten en hierop besparen? Gebruik dan enkel bestrating voor je terras en paden en een goedkoper materiaal voor de rest van je tuin.

Fijne tuin klein budget

Betonnen tegels vallen in de lagere prijscategorie en passen in iedere tuin. Maar je kunt natuurlijk ook perkjes maken of kiezen voor gras, dat is alleen wel bewerkelijker.

Voor de paden kan je kiezen om de tegels als stapstenen neer te leggen zodat je minder tegels nodig hebt. De rest van je tuin vul je op met gras of grind, beide niet duur. De combinatie geeft je tuin direct een speels karakter.

tuin goedkoop opknappen

Een andere bespaartip voor je tuin goedkoop opknappen op het gebied van hekwerk, is om te kiezen voor natuurlijke producten, zoals bijvoorbeeld een schutting van wilgentenen. De schuttingdelen van gevlochten takken geven een romantische uitstraling aan de tuin.

Maar ook gaaswerk bedekt met klimop planten is niet duur en ziet er prachtig uit.

tuin goedkoop inrichten en opknappen

4. Maak zelf meubels en accessoires

Het is tegenwoordig helemaal in, Do It Yourself (DIY).

Dat is ook niet zo gek, want met materialen die je normaal als schroot ziet kan je de leukste dingen maken voor in je tuin.

zelf tuin goedkoop inrichten

Maak bijvoorbeeld een bankje van kistjes, gebruik vazen of gieters als bloempot en ook met de goedkope u-vorm betonblokken kan je veel kanten op, bijvoorbeeld als een opslagkast of stoel.

DIY goedkoop tuin inrichten

Speur het internet af naar DIY ideeën, bekijk de talloze mogelijkheden en geef een persoonlijk tintje aan je tuin.

goedkoop tuin inrichten

5. Tuin goedkoop opknappen; vakmannen inhuren

Het kan zijn dat je helemaal geen groene vingers hebt of het laten leggen van bestrating goed wilt laten doen zodat je er jarenlang plezier van gaat beleven.

Besparen op het inhuren van bijvoorbeeld een stratenmaker of hovenier is eenvoudig. In de praktijk blijkt namelijk dat door concurrentie de prijzen tussen vakmannen tot wel 40% uiteen kunnen lopen.

Je tuin goedkoop opknappen hoef je dus niet per se zelf te doen, ga ook niet met de eerste de beste specialist in zee maar vergelijk eerst meerdere prijzen zodat ook de vakman in je budget past.