Voor jou zullen de kinderen altijd klein blijven, terwijl ze in werkelijkheid met de voeten over de rand van het bed hangen. De pubertijd is de hoogste tijd om jouw kind te helpen met de overstap naar het leven van een volwassene. Dit is een lastige fase in het leven van ieder opgroeiend kind, daarbij kan een aangename omgeving de onvoorspelbare effecten van een wisselende hormoonhuishouding flink temperen.

slaapkamer kind

Met deze 5 meubels (in de ruimste zin van het woord) maak je van iedere kinderkamer en tienerkamer waar iedere puber gelukkig mee zal zijn.

Van slaapkamer naar hotelkamer

Voor we aan ons lijstje beginnen willen we eerst even benadrukken dat de functie van de kamer gaat veranderen.

kinderkamer meisje

Voorheen was de kinderkamer vooral een slaapkamer waarin ook gespeeld werd, nu wordt het meer een hotelkamer waar ook geslapen wordt. Tieners hebben meer behoefte aan privacy en beginnen hun eigen smaak en mening te ontwikkelen.

Laat ze het voortouw nemen en stuur ze bij waar dat nodig is. Denk aan een nieuwe kleur op de muren, nieuwe vloerbedekking of nieuwe raamdecoratie. Creëer een ruimte die multifunctioneel is, en voor een deel aan te passen is. Bijvoorbeeld met een leuk zithoekje als daar ruimte voor is.

kinderkamer

De kamer en inrichting moet namelijk een periode van jaren meegaan waarin jouw kind zal transformeren tot een nieuw persoon.

1. Een bed voor volwassenen

Heel leuk dat raceauto bed, maar dat is geen decor waarin de puber vrienden en vriendinnen binnenlaat…

puberkamer

Ga op zoek naar een bed met volwassen proporties, 200 cm of 220 cm afhankelijk van de geschatte lengte na de pubertijd. Kies een elegant bedframe zodat de kamer niet meteen helemaal vol staat.

Je hebt ook nieuw beddengoed nodig. Hoewel foto’s van popsterren of acteurs nog populair zullen zijn, kun je zoon- of dochterlief beter adviseren om een meer neutraal patroon uit te kiezen. Want die liefde kan snel overgaan, en je wilt niet steeds nieuwe dekbedovertrekken aanschaffen.

2. Een bureau met voldoende opbergruimte

Er komt steeds meer huiswerk, zorg daarom voor een bureau met de juiste hoogte (eventueel verstelbaar) en een goede stoel die past bij de lengte. Voldoende licht is ook erg belangrijk, blauw-wit licht houdt jouw kind alert terwijl geel-wit licht de tiener slaperig maakt.

 

Met vakjes, deurtjes en lades is er voldoende opbergruimte voor alle school- en hobby materialen. De tijd van een bureau beneden en bed met trap naar boven is nu wel voorbij, ga dus goed om met de beschikbare ruimte.

3. Een loungebank of sofa om te chillen

Afhankelijk van de ruimte kan er een bank of een kleinere sofa komen, er moet in ieder geval een lekkere hangplek zijn in de tienerkamer.

Daar kunnen ze appen, video kijken, muziek luisteren of een boek lezen.

puberkamer bureau

Het lijkt interessant om een uitklapbank met bed aan te schaffen voor een dubbele functie, maar het slaapgedeelte is niet gemaakt om dagelijks op te slapen. Zeker niet voor een lichaam dat nog in ontwikkeling is.

4. Nieuwe gordijnen

Dit is strikt genomen geen meubel, toch kan raamdecoratie veel impact maken op de uitstraling van een kamer. Ga meteen voor een moderne oplossing en installeer een automatisch vouwgordijn op maat. Die kan de tiener zelf instellen met een app, de ouders kunnen ook een handje helpen. Bijvoorbeeld door vanuit je eigen slaapkamer in de ochtend het gordijn te openen in de tienerkamer.

bureau in slaapkamer

Het is tijd om wakker te worden! De automatisch vouwgordijn kosten variëren sterk per type, omdat het een gebruiksvoorwerp betreft voor de lange termijn is een budget oplossing waarschijnlijk niet de beste keuze. Factoren die van invloed zijn op de automatisch vouwgordijn prijs zijn; afmeting, maatwerk, materiaal en het type elektrische gordijnrails.

Wanneer je in andere ruimtes ook met elektrische raamdecoratie van PoweredBlinds aan de slag wilt gaan heeft een product met smart home connectiviteit de voorkeur.

5. Een garderobekast met spiegel

Een ‘volwassen’ garderobekast met voldoende ruimte voor nieuwe kleding mag niet ontbreken. Of jouw kind nou kiest voor vijf keer dezelfde outfit, of juist helemaal gek is van accessoires, iedere tiener moet in de gelegenheid gesteld worden een eigen stijl te ontwikkelen. Een grote spiegel is daarbij onmisbaar, in deze periode zal het kind veel tijd doorbrengen om te analyseren wat er nu weer veranderd is aan dat vreemde lichaam.

slaapkamer met spiegel

Net zoals bij het bed is een elegant en smal frame weer van belang om ruimte te besparen, in sommige kamers kunnen schuifdeuren ideaal zijn omdat ze geen uitdraai hebben en daarmee minder ruimte innemen bij het openen.

Je gaat als ouder volop uitdagingen krijgen met een tiener in huis, met een fijne tienerkamer kun je al veel stress en frustratie vermijden.