Niets zo vervelend als een kamer waarin de verlichting nét niet klopt. Of erger nog, waar de verlichting ronduit verschrikkelijk is. Toch komt het vaak voor. Goede verlichting is een kunst apart. Maar écht moeilijk hoeft het niet te zijn. Benieuwd hoe je dat aanpakt? In dit artikel lees je een aantal handige tips. 

Maak een lichtplan

Als je een ruimte (opnieuw) gaat inrichten, hoort daar ook een lichtplan bij. Een plan waarin je uiteenzet waar en hoe je een kamer wil gaan verlichten. Dit is iets om goed over na te denken. Beschrijf eens welke sfeer je wil creëren en bepaal waar verlichting eventueel ook functioneel moet zijn, zoals boven je bureau bijvoorbeeld. 

Test je plannen

Heb je wat lampen die je gemakkelijk kunt verplaatsen? Dan kun je testen of je lichtplan werkt door dit zo goed mogelijk na te bootsen. Bekijk hoe je verlichting er uit ziet op een wat grauwere dag, bij schemerlicht en wanneer het echt donker is. Zo kun je goed bepalen of je plan klopt en of er overal voldoende licht is. Je kunt dan ook beter zien hoe fel de verschillende lichtpunten moeten zijn. Zachte sfeerverlichting vraagt immers om een ander ledlampje dan een plafondlamp die de hele kamer moet verlichten. 

lampen
Deze stoere, hangende, lampen verlichten stijlvol de zithoek

Warm of koud licht

Los van het aantal lumen dat een lampje heeft, kun je ook keuzes maken over de kleuren van licht. Hoe geler het licht, hoe warmer het oogt. Probeer er in ieder geval voor te zorgen dat je een eenheid creëert qua sfeerverlichting. Lampen die ook functioneel van belang zijn vragen vaak om een wat witter licht.

Dé aanpak voor grotere functionele ruimtes

Waar je in een slaap- of woonkamer vooral kiest voor gezellige verlichting, wil je in grotere, functionele ruimtes liever niet tal van kleine lampen. Zo’n ruimte leent zich juist uitstekend voor goede plafondverlichting. En dan bedoelen we geen hangende lampenkappen, maar stijlvolle en onopvallende led panelen die een kamer uitstekend verlichten.

Door de grotere hoeveelheid licht goed te verdelen kan een ledpaneel een ruimte goed verlichten. Zeker in werkruimtes is dit een groot pluspunt. Bovendien kun je een led paneel zo bevestigen in een systeemplafond. Een makkelijke klus! Geen systeemplafond maar wel interesse in ledpanelen? Kijk dan eens naar de optie om deze op te hangen aan kabels of aan een opbouwframe.

led panelen