Sta je op het punt om een waterbed te kopen? Of heb je misschien al zo’n luxe bed in huis, maar wil je meer weten over het onderhoud? In dit artikel geven we een aantal handige tips om zo lang mogelijk plezier te hebben van jouw waterbed. Goed onderhoud draagt namelijk bij aan een langere levensduur.

waterbed

Reinig de buitenkant van het matras

De buitenkant van het waterbed matras is gemaakt van vinyl. Dit kun je eenvoudig schoonmaken met een licht vochtig doekje. Daarnaast raden we aan om het materiaal soepel te houden met een speciale vinylreiniger. Andere schoonmaakmiddelen kunnen het vinyl uitdrogen, waardoor er eerder beschadigingen ontstaan. Behandel het vinyl ongeveer om de maand om de buitenkant van het matras fris en soepel te houden.

Voeg waterbed conditioner toe

Het is belangrijk om ieder half jaar waterbed conditioner toe te voegen aan het water. Dit gaat de groei van algen tegen en voorkomt dat er schimmels en bacteriën in het waterbed gaan nestelen. Op deze manier voorkom je ook nare geurtjes.

Bescherm het matras met een tijk

Met een tijk kun je het waterbed matras beschermen en de levensduur verlengen. Daarnaast neemt een tijk transpiratievocht op, waardoor je fris en comfortabel kunt slapen.

Was en lucht de tijk regelmatig

Als je gebruik maakt van een tijk, is het heel belangrijk om deze regelmatig (het liefst dagelijks) te laten luchten. Dit doe je simpelweg door het dekbed ’s ochtends open te klappen. Zo kan het opgenomen transpiratievocht verdampen. Daarnaast raden we aan om de tijk regelmatig te wassen. Kijk altijd eerst goed naar de wasvoorschriften. Niet iedere tijk mag op hoge temperatuur in de wasmachine worden gewassen.

Ontlucht het waterbed

Luchtbellen in het waterbed kunnen zorgen voor klotsend water en minder comfort. Ook krijgen schimmels en bacteriën meer kans om te groeien als er zuurstof bij komt. Je kunt dit probleem eenvoudig oplossen door het waterbed zo’n twee keer per jaar te ontluchten. Bijvoorbeeld na het toevoegen van waterbed conditioner, tijdens de grote schoonmaakbeurt of wanneer je merkt dat het water gaat klotsen. Gebruik voor het ontluchten het bijgeleverde ontluchtingspompje. Het is het makkelijkste om deze klus met 2 personen uit te voeren. Laat één persoon de ontluchtingspomp aansluiten en bedienen terwijl de ander de luchtbellen richting het gat wrijft. Lees van tevoren het bijgeleverde stappenplan goed door. Zit er geen gebruiksaanwijzing bij? Vraag dan om advies bij de waterbedspecialist waar je het bed hebt gekocht of zoek een handig stappenplan op internet.