Onlangs plaatste iemand in mijn straat zonnepanelen op zijn dak. Ik besloot eens een gesprekje aan te gaan over die dingen. Mooi zijn ze meestal niet echt, maar het levert je op termijn wel flink wat geld op. Ik heb voor mezelf besloten om nog even te wachten aangezien de ontwikkelingen zo snel gaan, maar veel mensen besluiten nu al over te stappen. Er komen wel steeds meer voorbeelden waarbij duidelijk wordt dat je de zonnepanelen heel efficiënt en weinig zichtbaar kunt laten plaatsen.

In de landen om ons heen, zoals Duitsland en zeker ook België worden consumenten door middel van gemeentelijk en/of landelijke subsidies op zonnepanelen al jaar en dag geënthousiasmeerd om over te stappen. De Nederlands overheid heeft de laatste tien jaar maar zeer beperkt gestimuleerd om zelf stroom op te wekken via zonnepanelen.

Schermafbeelding 2015-11-03 om 08.46.12 Schermafbeelding 2015-11-03 om 08.46.25

Voor de meeste mensen in Nederland blijft het een flinke investering. Wil je zonnepanelen gaan aanschaffen dan kun je online zonnepanelen vergelijken. Zo kun je altijd een goede en bewuste keuze maken.

Zonnepanelen aanschaffen

Mocht je overwegen om tot aanschaf van zonnepanelen over te gaan, dan loont het om goed rond te shoppen. Er zijn erg veel aanbieders op de markt die ook flink in prijs verschillen. Sommige mensen nemen er een lening voor, onlangs hoorde ik van mijn kapper (geen grap!) dat ze een schenking van haar ouders had gekregen met als doel om zonnepanelen te financieren. Best slim.

De belangrijkste eigenschap die bepaalt of een zonnepaneel veel oplevert, is de efficiency. Er zijn zonnepanelen met een efficiency van 17%, maar ook met 15%. Hoe hoger de efficiency hoe beter.

Verder is het belangrijk of je een groot of een klein dak hebt. Zo kun je bepalen of je voor een hoog of een lage wattpiek moet gaan. Een zonnepaneel met een capaciteit van bijvoorbeeld 280 Wp levert meer op dan een zonnepaneel van 240 Wp. Maar hoe hoger de wattpiek, hoe duurder je uit bent bij de aanschaf. Heb je maar een klein dak waar ze op kunnen, dan is het slimmer om te gaan voor een hoge wattpiek.

Deze wattpiek is bovendien leidend als het gaat om te bepalen of je duur of goedkoop uit bent, reken dus even terug en staar je niet blind op de aanschafprijs.

Verder is het slim om geen zonnepanelen te kopen die nooit getest zijn door een officiële instantie. Er zit nogal wat mindere kwaliteit op de markt.

Tot slot: zonnepanelen heb je over het algemeen in 3 verschillende formaten.

  • Klein (ca. 150x100cm)
  • Standaard (ca. 165x100cm)
  • Groot (ca. 195x100cm)

Er zijn aanbieders die kunnen helpen bij het opzetten van een legplan zodat je er het maximale uit kunt halen.

Een andere optie als je geen zonnepanelen wilt kopen, is om zonnepanelen te huren.

Een ontwikkeling die ik zelf erg interessant vind is zonnepanelen in de vorm van dakpannen!

Schermafbeelding 2015-11-03 om 09.27.51 Schermafbeelding 2015-11-03 om 08.45.52

Zonnepanelen financieren

In principe heb je zonnepanelen er na een tijdje uit. Maar heb je geen zin om het bedrag in 1 keer te betalen? Dan is een lening nemen voor zonnepanelen geen gekke optie. Je kunt geld lenen vergelijken op Geld.nl. Je hoeft dan niet diep in de buidel te tasten, en zelfs op korte termijn bespaar je misschien al geld!

Het huren van zonnepanelen

Een slimme manier om met een beperkte budget toch over te schakelen op zonne-energie is om zonnepanelen te huren in plaats van te kopen. Je betaalt dan een maandelijks huurbedrag voor het huren van deze zonnepanelen, maar je neemt dan tegelijkertijd ook minder stroom af van je energie leverancier en dus hiermee het huurbedrag van de zonnepanelen hiermee geheel of gedeeltelijk compenseer.

Daarnaast krijg je vaak service en garantie, meestal van 10 jaar. Na die tien jaar is het mogelijk om de zonnepanelen tegen een klein bedrag te kopen en kan je nog een flinke poos (er wordt gezegd een jaar of 20) gebruik blijven maken van je eigen zonnepanelen.

Wanneer huren?

Huren is vooral een goede optie als je verwacht niet in de komende jaren te gaan verhuizen. Je kunt de zonnepanelen dan wel meenemen naar je nieuwe huis alleen betaal je dan wel opnieuw installatie kosten.

Ben je dit wel van plan, dan is kopen wellicht een betere optie. Er zijn in heel Nederland heel wat goede zonnepanelen leveranciers die je kunnen voorzien van advies op maat.

Ga in elk geval diverse zonnepanelen offertes aanvragen bij zonnepanelenleveranciers bij jou in de buurt.