Je huis verbouwen kan op allerlei manieren. Natuurlijk heb je de tijd nodig, moet je de juiste materialen in huis halen en misschien heb je ook vakmensen nodig om te helpen. Er komt heel wat kijken bij een verbouwing, zeker als die wat groter is.

Wil jij gaan verbouwen? Dit zijn 10 praktische zaken waar je rekening mee moet houden.

Huis verbouwen

1. Wegen de kosten op tegen de voordelen?

Een verbouwing doe je vrijwel altijd om je woning te verbeteren. Maar voordat je begint, moet je je afvragen of de kosten opwegen tegen de voordelen die je ervan gaat krijgen.

Als een verbouwing erg duur is en de waarde van de woning niet of nauwelijks stijgt, kan verhuizen een betere optie zijn. Je moet dus van tevoren alvast goed gaan rekenen!

Levert je verbouwing extra vierkante meters woonruimte op, dan loont het al snel de moeite. De keuken of badkamer vernieuwen levert je doorgaans geen hogere verkoopwaarde voor je woning op.

2. Zelf doen of laten doen

Je kunt een verbouwing zelf uitvoeren. Maar soms is het verstandiger om de verbouwing te laten doen door vakmensen. Zeker als je zelf niet zo’n ervaren klusser bent.

Als je een klus uitbesteedt, heb je ook een zekere mate van garantie op het resultaat. En je kunt bovendien ook voor een hybride oplossing gaan, waarbij je iemand inhuurt maar zelf ook mee klust.

3. Tijdelijke alternatieven voor ruimtes

Als je een grote verbouwing doet, zal een ruimte misschien een poosje niet bruikbaar zijn. Bedenk dus ook een goed alternatief als dat waarschijnlijk het geval zal zijn.

Denk met name aan de keuken, badkamer en wasruimte. Controleer dus altijd of elke ruimte wel gebruikt kan worden tijdens je verbouwing zodat je daar rekening mee kunt houden.

4. Denk aan de veiligheid

Natuurlijk moet je bij een verbouwing veilig werken. Niet alleen om ongelukken te voorkomen, maar ook om je eigen gezondheid goed te houden. Koop dus goede stofmaskers, zorg voor goede beschermende kleding en werk met veilige apparatuur.

5. Check je verzekeringen

Voordat je begint, moet je je verzekeringen checken. De opstalverzekering dekt soms schade die je zelf toebrengt, maar soms ook niet. Lees de polis goed door over wat er gebeurt als je bijvoorbeeld brand veroorzaakt. Bovendien kan de hoogte van de opstalverzekering veranderen door je verbouwing, als je huis meer waard wordt.

6. Doe het in een keer goed

Veel mensen zijn geneigd om zo goedkoop mogelijk te verbouwen. Dat is natuurlijk prima, zeker als je dol bent op klussen. Maar soms is een duurdere optie toch een betere keus. Je kunt het vaak beter in één keer goed aanpakken, zodat je voor de komende jaren klaar bent. Op de lange termijn is dat ook goedkoper.

7. Verbouwingen voor duurzaamheid? Check subsidies!

Sommige verbouwingen kunnen subsidies krijgen. Voorheen gold dat bijvoorbeeld voor het isoleren van je huis, maar tegenwoordig niet meer omdat het geld op is. Andere dingen hebben nog wel een subsidie, zoals zonnepanelen en zonneboilers.

8. Informeer de buren

Als je gaat verbouwen, kunnen de buren daar best last van hebben. Zeker als je veel lawaai maakt, als het erg stoffig wordt of als er puin in de tuin komt te liggen. Het is vaak een goed idee om de buren in te lichten. Vertel hen bij een bakje koffie wat je van plan bent. Daarmee kun je veel overlast en problemen voorkomen.

9. Werk van boven naar beneden

Bij het verbouwen is het verstandig in een goede volgorde te werken. In een kamer werk je meestal van boven naar beneden. Eerst het plafond, dan de wanden en dan de vloer. Werk je andersom, dan is de kans groot dat je nieuwe vloer niet meer zo mooi is tegen de tijd dat het plafond netjes is afgewerkt.

10. Denk altijd aan duurzame oplossingen

Vrijwel elke verbouwing heeft een duurzame component. Gebruik je hout? Check dan of het hout een duurzaamheidskeurmerk heeft. Ga je een nieuwe keuken plaatsen? Kies zoveel mogelijk voor duurzame apparaten die zo zuinig mogelijk zijn. Komt er een nieuwe vloer in huis? Isoleer die dan ook meteen zodat je minder warmte verliest. Houd ook alvast rekening met oplossingen in domotica, want dit zal ook een steeds belangrijkere rol gaan spelen in huis.

Je huis verbouwen gaat in verschillende stappen. Je begint met een begroting en een plan en je eindigt met een verbeterde woning. Tenminste, als je de verbouwing goed aanpakt. In elk geval zul je minder fouten maken als je deze 10 zaken in overweging neemt vóórdat je start met je verbouwing.