In deze special over “Domotica in huis” ga ik meerdere onderdelen van Domotica uitlichten. Zelf heb ik thuis nog weinig gedaan aan huisautomatisering, maar mede door dit artikel zal ik mij er toch aan gaan wagen.

Mijn idee is ook dat ik een soort proefkonijn wordt, die zijn ervaringen zal delen op interieur-ideeen, zodat anderen daar hun voordeel uit kunnen halen. Wil je je meer verdiepen in het Smart home concept? Lees dan hier de Smart home beginners guide.

Wat is Domotica in huis?

Wikipedia zegt het volgende over Domotica:

Domotica is het domein van huiselijke elektronica. Het woord “domotica” is een samentrekking van het Latijnse woord domus en tica wat afkomstig is van informatica, telematica en robotica.

Zelf vind ik Domotica ontzettend interessant. Überhaupt ben ik fan van Gadgets en nieuwe technologie.

Zo had ik ooit als een van de eersten een Oculus Rift (VR), Mp3 speler, een digitale camera, een mobiele telefoon en nu heb ik bijvoorbeeld alweer een 360 camera. Gewoon leuk om mee te spelen en de nieuwe mogelijkheden te ontdekken!

domotica in huis
Met domotica thuis kun je je woning slim maken, en je woning een upgrade geven

Met Domotica kun je je woning dus een upgrade geven: huisautomatisering dus.

Meestal schrijf ik op interieur-ideeen.com over hoe je de dingen mooier en stijlvoller maakt. Dat kan misschien ook wel met Domotica, maar het voornaamste doel is om je woning slimmer en handiger te maken.

Domotica systemen en slim wonen

De domotica systemen die je straks in je woning hebt, moet je natuurlijk eenvoudig kunnen bedienen. Want voor elk afzonderlijk apparaat een app met wachtwoord en gebruikershistorie, dat schiet natuurlijk niet echt op.

De grote tech giganten verwachten heel wat van het Domotica tijdperk en van slim wonen. Zowel Apple, Google als Amazon hebben hier al een paar jaar geleden flink op ingezet met de volgende producten die nu te koop zijn in Amerika.

Lees hier meer over de domotica systemen die Apple, Google en Amazon aanbieden (en andere partijen, zodra het zover is).

Slimme sloten

Slimme sloten lijken wel echt de toekomst te hebben. Het idee dat je nooit meer een sleutelbos bij je zult hebben klinkt nu nog ver weg. Maar er zijn de afgelopen 10 jaar gekkere dingen uit ons leven verdwenen. Ik ben er zelf 100% van overtuigd dat we binnen 10 jaar geen sleutelbos meer zullen hebben.

domotica slimme sloten
Met slimme sloten heb je geen sleutels meer nodig!

Een aantal functionaliteiten die een slim slot je kan bieden som ik hieronder op:

  • Je kunt iemand tijdelijk toegang geven
  • Je kunt contact hebben met de persoon die voor je deur staat
  • Je kunt alerts instellen op je smartphone, zodra iemand je huis binnengaat
  • Je kunt via bewegingssensoren automatisch de camera’s laten opnemen wie er voor je deur staat, ook al bellen ze niet eens aan
  • De deur gaat automatisch open als jij eraan komt (het slot detecteer jouw smartphone, of jouw smartphone in combinatie met een ander apparaat voor de veiligheid)
  • Je kunt een overzicht krijgen van momenten (dag + tijdstip) dat de deur open is geweest

Duizelt het al een beetje?

Lees hier verder over hoe je slimme sloten kunt integreren in jouw woning.

Slimme thermometer

De temperatuur regelen is iets dat voor veel mensen erg belangrijk is. Je wilt een graag een huis op de juiste temperatuur als je er bent. Tegelijkertijd wil je voorkomen dat je teveel energie verbruikt.

domotica thuis nest
Met een slimme thermometer optimaliseer je het energieverbruik, en wordt je huis verwarmd wanneer het nodig is

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om de warmte thuis te regelen, met diverse apparaten. In een uitgebreide special (die in de maak is) komt dit onderwerp aan bod.

Slimme rookmelder

Rookmelders zijn niet de populairste apparaatjes in de meeste woningen.

Ze zijn vaak lelijk, kosten geld en moeite om ze te installeren, ze gaan piepen als de batterij op is en je hebt er geen direct voordeel aan.

Toch vind oprecht ik dat iedereen een rookmelder in zijn of haar woning moet installeren.

domotica thuis rookmelder
Rookmelders zoals deze van het merk NEST, geven bij rookontwikkeling een signaal op je telefoon

Slimme rookmelders die je kunt koppelen aan domotica systemen, maken niet alleen herrie zodat de mensen in de buurt kunnen vluchten of het brandje kunnen doven, maar sturen ook alerts naar smartphones.

Stel dat je op afstand kunt voorkomen dat je hele woning afbrand, dat is iets dat je eigenlijk wel wilt.

Slimme rookmelders kunnen overigens nog meer, dat lees je in dit artikel (nog in ontwikkeling).

Lampen op afstand bedienen en automatiseren

Verlichting doet uiteraard veel met je woning en de sfeer. Door domotica in huis te halen, kun je nog meer met licht en sfeer spelen. Denk eens aan:

  • Thema’s van kleurstellingen
  • Automatisch dimmen tegen het einde van de avond
  • Als er visite komt, een gezellige combi van lichten
  • Als je ’s ochtends opstaat gaan de lichten aan, maar alleen als dat nodig is (in de winter dus)
domotica in huis verlichting
Bedien de verlichting met je smartphone, of programmeer het via het domotica systeem

Er zijn best wel wat systemen op de markt. Sommigen hebben een complete installatie nodig, andere lampjes draai je in de fitting en werken direct.

In dit artikel kun je meer lezen over de mogelijkheden die je hebt met domotica thuis op het gebied van lampen op afstand bedienen (nog in ontwikkeling).

Deuren en ramen

Ook de deuren en de ramen zijn een belangrijk onderdeel van domotica in huis en slim wonen.

Via een tablet of smartphone kun je als je je woning verlaat, in 1 keer alle ramen en deuren op slot (of zelfs nachtslot!) zetten. Zo vergeet je geen ramen meer en hoef je bovendien niet meer die twee trappen op om het zolderraampje dicht te doen.

Maar ook je ramen openen als je thuiskomt zodat er frisse lucht naar binnenkomt is mogelijk. Dit kun je dan weer koppelen aan een apparaat dat de luchtkwaliteit meet, waardoor je altijd een goede balans in je woning hebt tussen temperatuur en Co2 waarde.

domotica in huis ramen
Je kunt met domotica in huis, je ramen automatisch openen en sluiten

In plaats van een raam vergeten dicht te doen tijdens een harde storm en regenbui, kun je alles zo instellen dat als er een weeralarm wordt gegeven in jouw stad, ze automatisch dichtgaan. Een mooi stukje huisautomatisering dus die extra veiligheid brengt.

Slimme gordijnen

Ook gordijnen kunnen slim worden gemaakt en automatisch open en dichtgaan.

Dat kunnen ze doen op basis van een klein motortje zodat ze open en dicht kunnen gaan. Dat is op zich al heel lang op de markt, al is het bedienen met je smartphone wel relatief nieuw.

Een nieuwe toepassing kwam ik laatst tegen, gemaakt door twee jonge Nederlandse techneuten.

Hun project draaide op Kickstarter en werd daar succesvol. Je kunt met een app je gordijnen bedienen, en ook koppelen aan de dienst IFTTT (zie verderop in dit artikel).

Het heet Slide en ik ben erg benieuwd naar ervaringen.

Domotica in huis optimaliseren met IFTTT

IFTTT is een niet zozeer domotica. Maar het is wel iets heel leuks dat je eigenlijk zou moeten kennen als je met domotica thuis aan de slag gaat, en van slim wonen een sport wilt maken.

Bekijk hier de website van IFTTT

domotica iftttdomotica thuis

IFTTT staat voor IF This Then That. Met andere woorden, ALS DIT gebeurt voer dan DAT uit.

Een simpel voorbeeld is: “als de beurskoersen dalen, laat de lampen dan rood kleuren“. Of: “als er ’s ochtends file staat op jouw traject, wek mij dan vroeger door de gordijnen te openen“. En het laatste voorbeeld: “als mijn wekker mij wakker maakt, zet dan automatisch een bakje koffie”.

De site heeft heel veel standaard “recepten”, zoals ze dit zelf noemen. Maar je kunt zelf ook recepten maken. Je kunt allerlei social media koppelen, dingen met je mail doen en dat weer koppelen aan een blog of dingen in je woning.

Het komt neer op het automatiseren van terugkerende dingen, en daar op een leuke manier iets mee doen! (lifehacking)

De nadelen van Domotica thuis

Zoals bij vrijwel alle innovaties, zijn er altijd nadelen te benoemen. Of bij huisautomatisering de nadelen zwaarder wegen dan de voordelen, dat mag je helemaal zelf bepalen. Dit is trouwens mijn mening over Domotica.

Domotica instellen kost tijd

Hoe meer apparaten je in huis hebt, hoe meer er ingesteld kan worden. In huisautomatisering kan heel veel tijd gaan zitten.

Met mijn eerste iPhone was het allemaal nog wel overzichtelijk. Een paar instellingen zorgden ervoor dat hij net wat prettiger in gebruik werd. Maar anno 2016 zijn er zo ontzettend veel opties dat ik het eigenlijk niet meer overzie.

Met domotica in huis zul je ook ervaren dat je best wat tijd kwijt zult zijn aan het instellen van apparaten. Sommige mensen vinden dat heel leuk om te doen, anderen zien dat als verloren tijd.

Privacy gevaren

Er bestaat een kans dat jouw gegevens die Google, Apple, Amazon of een ander groot techbedrijf over jouw woongedrag heeft verzameld, op een manier wordt gebruikt die je niet wilt.

Door thuis gewoon te leven zoals je dat altijd al deed, maar dan met de luxe van domotica in huis, genereer je een enorme hoeveelheid data. Data over jouw voorkeuren en leefstijl, zoals de muziek die je graag luistert, hoe laat je gaat slapen, wanneer je televisie kijkt enzovoorts.

Hoe groot dit gevaar precies is? Dat weet eigenlijk niemand. Er zijn doemdenkers die h

Gehackt worden

Het is niet ondenkbaar dat je apparaten een keer worden gehackt. Dan heeft iemand van buitenaf de mogelijkheid om je verlichting te besturen, de koffie te laten lopen of erger; de deuren van het slot te halen.

Alles valt te hacken, maar ook alle sloten zijn kapot te maken. Elke vorm van beveiliging is slechts een vertraging. Zelfs banken die miljoenen steken in het beveiligen van digitale systemen worden gehackt, maar ook bankovervallen bestaan nog steeds.

Mijn enige tip: wees niet te bang en als je wel angst voelt, ga eens na hoe je verzekerd bent.

Los van bovenstaand omarm ik innovatie en word ik enorm enthousiast van de toekomstige mogelijkheden, vandaar dit stuk over domotica in huis.

Word je luier van domotica?

Door alle technologie van de laatste 100 jaar hebben we vooral veel minder lichaamsbeweging nodig in huis. Ga maar na, vroeger:

  • Moesten we de was zelf doen, een arbeidsintensief klusje
  • Had je geen auto, dus boodschappen doen deed je lopend of met de fiets
  • Vaatwassers bestonden niet, dus je deed alles met de hand
  • Elektrische keukenmachine waren er niet, sinaasappeltjes persen gebeurde met de hand
  • Stofzuigers bestonden niet, dus dat werd bezemen en dweilen

En ga zo maar door. Domotica thuis gaat ervoor zorgen dat je alleen maar minder lichaamsbeweging nodig hebt. Mede hierdoor hebben zo veel mensen overgewicht gekregen, naast natuurlijk ongezondere voeding.

Toekomst van domotica: huis van de toekomst

Tja, wat zal er in het huis van de toekomst zoal gaan verschijnen? Mag ik een paar voorspellingen doen?

Zo denk ik dat we allerlei robots in onze woning gaan krijgen, en onze woning op termijn echt op een computer zal gaan lijken. Inmiddels wordt over de nieuwste auto’s (zoals Tesla’s) ook al gezegd; dat is eerder een computer met wielen, dan een auto!

Lees hier mijn voorspellingen over het huis van de toekomst met domotica.