Brandpreventie is ontzettend belangrijk als ondernemer. Zeker als je werknemers hebt, wil je hen veilig houden. Daarnaast kan ook een brand met alleen materiële schade ontzettend veel schade teweeg brengen. Stel dat je datacenter schade oploopt, dan kun je veel belangrijke data verliezen. In dit artikel bespreken we de brandpreventie maatregelen die nodig zijn voor een nieuw kantoorpand. 

Voldoe aan de wetten en regelgeving

Gelukkig hoef je niet alles zelf uit te zoeken: in het Bouwbesluit 2012 zijn duidelijke wetten en richtlijnen uitgeschreven waaraan elk soort gebouw – zoals een bedrijfspand – moet aan voldoen.

Dit zijn niet alleen richtlijnen om een brand in de kiem te smoren, maar ook om bijvoorbeeld een brand te voorkomen, ervoor te zorgen dat een brand zich niet kan verspreiden en meer.

Zo moet er gedacht worden aan vluchtroutes uit het gebouw en moeten er brandmeldinstallaties worden geïnstalleerd. Denk aan rookmelders, alarmen en een scala aan blusmiddelen. Afhankelijk van het soort gebouw, zijn de regels net wat anders. Mocht je als bedrijfseigenaar niet de eigenaar van het pand zijn, dan is het belangrijk om ook te checken of de eigenaar zijn deel heeft gedaan. De verantwoordelijkheid om met alles in orde te zijn, ligt immers bij beiden.

Geregelde check-ups van de systemen

Natuurlijk moeten alle brandpreventie maatregelen periodiek gecontroleerd worden. Een test van het alarmsysteem kan bijvoorbeeld worden ingepland in het weekend, als er dan niet wordt gewerkt. Mocht er bijvoorbeeld 24/7 gewerkt worden, dan is het belangrijk om brandwachten in te huren als er wordt gewerkt aan de systemen. Omdat een systeem dan tijdelijk ‘offline’ gaat, is het gebouw en alle alle personen aanwezig niet meer beveiligd. Brandwachten gaan dan patrouilleren en nemen de werkzaamheden van de brandmeldinstallatie tijdelijk over.

Denk aan een externe back-up

Zoals we in de intro al hadden vermeld, kan brand voor veel schade zorgen. Zorg er dus ook voor dat er geen materiële dingen zijn op kantoor waarvan er maar één is. Heb je belangrijke documenten die niet verloren mogen gaan? Zorg er dan voor dat je ergens een back-up hebt, bijvoorbeeld in de drive. Het is ook een aanrader om een back-up datacenter te hebben, die niet ter plaatse staat. Bij brand – of een andere calamiteit, zoals wateroverlast – ben je dan je kostbare bedrijfsdata niet kwijt. Er zijn verschillende bedrijven die hierin specialiseren en bijvoorbeeld dagelijks een back-up maken van al je bedrijfsdata.