Voor het inrichten van de kinderkamer heb je natuurlijk meubels nodig. Deze kun je eenvoudig in de winkel kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Een ledikant bijvoorbeeld. Er komen genoeg kostenposten op je af, en misschien heb je juist hele specifieke wensen. 

Het is leuk om hier zelf mee aan de slag te gaan. Je kunt het helemaal in je eigen stijl maken en bespaart in de meeste gevallen dus ook nog eens geld.

eigen ledikant maken

Een zelfgemaakte ledikant

Wanneer je van plan bent om zelf een ledikant (of andere kindermeubels) te maken, moet je rekening houden met een paar dingen. Ten eerste moet de constructie natuurlijk stevig zijn. Daarnaast moet het helemaal splintervrij zijn en geen gevaarlijke uitsteeksels hebben. Verder zijn er voor een ledikant nog een paar specifieke richtlijnen voor de afmetingen:

  • de zijwanden moeten minimaal 60 cm hoog zijn
  • de afstand tussen de spijlen moet 4,5 – 6,5 cm zijn
  • de breedte moet minimaal 55 cm zijn
  • de lengte moet minimaal 20 cm langer zijn dan het kind (Ga dan natuurlijk niet uit van de maat van een pasgeboren baby. Een kind kan namelijk tot ruim 2 jaar in een ledikant slapen.)

Wat heb je nodig?

Om zelf een ledikant te maken heb je de volgende gereedschappen en materialen nodig:

  • Materiaal: Berkenmultiplex, underlayment, MDF, spaanplaat (bijvoorbeeld van Pontmeyer) of een ander soort hout. Onderzoek welk materiaal het beste bij jouw wensen, budget en stijl past. Koop daarnaast ook rondhout voor de spijlen en een geschikte plaat voor de bodem.
  • Benodigdheden: verschillende schroeven, pluggen, houtlijm, plamuur, tuinschermdragers, grondverf en acrylverf.
  • Gereedschap: boormachine, accuboor, gatenzaag, schuurmachine, meetgereedschap, bankschroef en kwasten.

Aan de slag!

Na alle voorbereidingen is het tijd om aan de slag te gaan. Zet alle maten van jouw ontwerp duidelijk op papier. Zo maak je minder snel foutjes. Ga vervolgens aan de slag met het frame voor de spijlen. Boor gaten, schuur alle latten meteen glad en breng houtlijm aan in de gaten. Steek de spijlen erin, laat het drogen en lak het af.

Zaag vervolgens de panelen voor het hoofd- en voeteneind van de ledikant. Boor de gaten voor en zet de platen in de grondverf. Bevestig daarna de bodemplaat op een stevig frame. Doe dit eerst met houtlijm en schroef het daarna vast. Lak ook de bodem met grondverf.

Teken af waar de spijlenwand tegen het hoofdeinde aan moet komen. Boor gaten, steek er pluggen in en schroef het vast. Bevestig een paar tuinschermdragers aan de binnenkant van het bedje, zodat de bodem hier op kan rusten. Tip: zorg ervoor dat je de dragers nog makkelijk los kunt schroeven. Dan kun je in de toekomst de bodem van het bed nog op een lagere stand zetten.