Duurzaam wonen is helemaal hip. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar het bespaart je vooral ook een hoop centen. Maar wat is duurzaam wonen eigenlijk? En hoe zorg je ervoor dat je jouw woning zo duurzaam mogelijk maakt? In dit artikel lees je een aantal handige tips.

woning duurzaam inrichten

Duurzaam wonen

Wanneer je op een duurzame manier leeft en consumeert, betekent dit dat je je ecologische voetafdruk verkleint. Dit houdt in dat jouw manier van wonen en leven een minimale impact heeft op de natuur en je omgeving.

Met een aantal eenvoudige aanpassingen in je interieur zorg je er bovendien al voor dat je op een duurzame, verantwoorde manier kunt wonen en veel energie bespaart. Dit is goed voor het milieu én je portemonnee. En misschien ook wel voor je woonplezier.

Hoe maak je je interieur duurzamer?

Wil je graag duurzamer leven en ook je woning op een duurzamere manier inrichten? Met slechts een aantal kleine aanpassingen maak je al een wereld van verschil. Hierbij vijf onmisbare tips.

1. Zet de verwarming iets lager
Zet de verwarming 1 of 2 graden kouder dan je gewend bent. Dit is een minimaal verschil, terwijl je er veel energie en geld mee kunt besparen. Het is daarnaast een kwestie van gewenning. Wanneer je de verwarming altijd op 20 graden in plaats van 21 graden zet, went je lichaam hier snel genoeg aan.

Bijkomend voordeel is dat je het buiten en in andere ruimtes ook minder snel koud hebt, want je lichaam is gewend aan iets minder warmte. Overweeg anders ook een slimme thermostaat, waardoor je je energieverbruik beter kunt reguleren.

verwarming

2. Zorg voor warmte door mooie accessoires en kaarsjes
Heb je het toch nog fris in huis? Zorg dan voor extra warmte door kaarsjes aan te steken.

Sluit de gordijnen in de avond, als je dat normaal nog niet doet. Dit zorgt ervoor dat de kou van buiten echt buiten blijft en je de warmte binnen houdt.

In de zomer kun je de gordijnen juist overdag sluiten als de zon op het raam staat. En door ook nog eens rolgordijnen onder de andere gordijnen te nemen, kun je nog wat meer warmte binnenhouden.

Door middel van warme plaids zorg je voor extra comfort en warmte in de winter tijdens een avondje bankhangen. Naast een warme uitstraling in huis, zorg je hiermee dus qua sfeer echte gevoelstemperatuur voor meer warmte.

kaarsen interieur

3. De juiste lichtinval
De ramen in je woning spelen een belangrijke rol. Niet alleen zorgen de ramen ervoor dat je licht in huis creëert, en daardoor minder snel de lampen hoeft aan te doen.

Ook zorgt de juiste lichtinval ervoor dat het huis opwarmt door de zon, in plaats van de verwarming.

lichtinval

4. Denk aan de spullen
Om een duurzamer interieur te creëren is het ook van belang dat je goed stilstaat bij wat je aanschaft. Tweedehands producten zijn bijvoorbeeld zeer duurzaam, niet door hoe ze ooit zijn geproduceerd (want de kans is groot dat dat minder duurzaam is gebeurd) maar door het tweede leven dat ze krijgen.

wanddecoraties koffers

Ga daarnaast voor meubels en producten die zo min mogelijk schade toedienen aan het milieu. Deze producten zijn over het algemeen relatief duurder, maar gaan veel langer mee. Hier heb je op de lange termijn meer aan. Zo draagt kwaliteit bij aan een beter milieu én uiteindelijk misschien je portemonnee.

5. Energie vergelijken is een must
Tot slot is energie vergelijken erg verstandig als je op energie wilt besparen.

Door verschillende energieleveranciers en energiecontracten met elkaar te vergelijken, kom je er namelijk achter of je bij een andere leverancier misschien minder geld uitgeeft aan energie of dat je een hoge welkomstkorting kunt krijgen doordat je klant wordt bij de leverancier.

Bovendien kun je ervoor kiezen om over te stappen op groene energie. Groene stroom stoot minder CO2 uit en heeft daarom een kleinere impact op het milieu dan ‘normale’ energie. En contracten met groene energie zijn tegenwoordig niet eens meer duurder dan die met grijze energie, dus je bent er geen extra geld aan kwijt.