Als we onderzoekers mogen geloven zijn Nederlanders – met gemiddeld 8 uur slaap per dag – de grootste slaapkoppen die er zijn. En eerlijk is eerlijk, wat langer in bed kunnen blijven liggen is toch ook heerlijk? Al is het wel belangrijk dat je dan ook echt uit rust. In dit artikel lees je daarom onze tips voor een echt goede nachtrust.

Gelukkig kun je met een paar simpele aanpassingen zorgen voor een nóg betere nachtrust.

nachtrust slaapkamer

Licht uit

Hoe donkerder een kamer is, hoe beter je nachtrust. Alleen het licht uit doen is vaak niet voldoende. Met verduisterende gordijnen zorg je er voor dat zonlicht, maanlicht en het licht van straatlantaarns niet je kamer in schijnen. Kies raamdecoratie die qua stijl, kleur en/of materiaal goed bij je slaapkamer past én die de kamer echt goed kunnen verduisteren.

Rust en overzicht

Het klinkt saai, maar de slaapkamer is om te slapen. Dat betekent dat het niet de beste plek is voor een televisie, een stapel nog te vouwen wasgoed of een heleboel accessoires. Natuurlijk mag de slaapkamer sfeervol zijn, maar zorg voor een goede nachtrust vooral ook voor een rustige en overzichtelijke sfeer.

nachtrust, kleur in slaapkamer

Kleur in de slaapkamer

Bij een rustige kamer passen ook rustige kleuren. Van felle kleuren als rood en oranje krijg je energie. Dat klinkt leuk, maar is in de slaapkamer vooral heel onhandig. Wit, roze, groen en paars daarentegen zorgen voor een kalme, ontspannende sfeer. Dat kun je toepassen op je muur, bij je accessoires, maar ook bij gordijnen en beddengoed.

Goed instoppen

Wat beddengoed betreft valt trouwens, naast de kleur, nog wel meer winst te behalen. Het ene dekbed is nou eenmaal het andere niet en een goede deken is van cruciaal belang voor je nachtrust. Slaap je lekker onder een lichte deken of houdt je juist van een zwaar dekbed? Wil je je dekbed delen met je partner of slaap je liever onder een eigen deken?

Donzen dekbedden, zomerdekens, dikke dekens, dunne dekens, er is keuze genoeg. Test verschillende opties uit en kies wat het beste bij je past. Dat slaapt een stuk beter!

En de kinderkamer dan?

Op de kinderkamer is het, door de grote hoeveelheid speelgoed en het meer kleurrijke interieur, wellicht lastiger om rust te creëeren. Zorg dat alles wat je kind zorgen echt afleidt buiten beeld is. Maak de kamer donker met verduisterende gordijnen, maar zorg wel voor een nachtlampje.

We hebben trouwens een heel artikel geschreven over je slaapkamer donker maken, mocht je tips nodig hebben over hoe je dat doet.

Is je slaapkamer goed donker? Dan hoef je enkel nog te zorgen voor een goed dekbed. Hopelijk slapen ze voortaan elke nacht als roosjes!

TIP: Kijk eens bij lusanna.nl voor matrassen, hoofdkussens en dekbedden voor volwassenen én kinderen.

Goede nachtrust

Los van bovenstaande tips is het vooral van belang dat jij je in de slaapkamer kunt ontspannen. Zorg dat het een plek is waar je je op je gemak voelt, waar alles een vaste plek heeft en waar je zonder zorgen kunt gaan liggen. Lichten uit, wekkertje aan en slapen maar. Welterusten!