In de slaapkamer hoor je goed te kunnen slapen, een fijn bed is daarvoor belangrijk maar ook wat er op dat bed ligt. Je wilt het niet te koud, maar ook niet te warm hebben omdat dat je nachtrust niet ten goede komt.

White-duvet dekbed

In je zoektocht voor het juiste dekbed, let je op de volgende drie factoren:

Vulling

Een dekbed kan met verschillende materialen worden gevuld. De bekendste hiervan is dons. Dons is een vulling van kleine veertjes die perfect warmte vasthouden, maar toch voelt dons niet zwaar op het lichaam. Hierdoor wordt het gezien als de ideale dekbed vulling.

Ook kan een dekbed gevuld zijn met synthetisch materiaal. Deze zijn minder ventilerend dan een donzen dekbed, maar meer geschikt voor personen met een huisstofmijtallergie omdat deze in de wasmachine kunnen.

Anderzijds kan een dekbed worden gevuld met wol, wat bekend staat om de goede vocht- en temperatuurregulatie. Dit is erg handig wanneer je veel zweet in bed, iets wat ons koukleumen niet vaak gebeurt.

Warmteklasse

De warmteklasse van een dekbed is van groot belang wanneer het aankomt op kou vermindering in bed. Er bestaan vier warmteklassen, op een schaal van één tot vier. Hierbij is een dekbed in warmteklasse 1 het warmst. Dit dekbed wordt door het DIS (dekbed informatie systeem) aangeraden voor personen die gevoelig zijn voor kou.

dekbed

Warmteklasse 2 is geliefd door de gemiddelde isolatie. Warmteklassen 3 en 4 zijn geschikt voor in de zomer of voor warme kamers.

Formaat

Indien je alleen slaapt of een partner hebt die minder gevoelig is voor kou dan jij, is het fijn om een 1-persoons dekbed te hebben. Een 1-persoons dekbed is 140 centimeter breed, wat voor de gemiddelde mens ruim voldoende is. Zo kan je partner een eigen 1-persoons dekbed uit een andere warmteklasse kiezen voor het optimale slaapcomfort.

Indien alle bovenstaande factoren in overweging zijn genomen, kan je je nieuwe dekbed kiezen. Het juiste dekbed draagt bij aan een goede nachtrust, iets wat de mens hard nodig heeft.

Zo helpt een goede nachtrust voor een beter concentratievermogen, een beter geheugen en een beter afweersysteem. Dit maakt de juiste keuze van groot belang. Zorg dus dat je voldoende geïnformeerd bent wanneer je je nieuwe dekbed koopt.