Je kranen, doucheraam of badkuip zijn maar al te vaak slachtoffer van kalkaanslag. Een doorn in het oog voor wie houdt van een nette badkamer. Na verloop van tijd kunnen je douchekranen zelfs minder goed doorlopen. Hoe kan je die kalkaanslag in je badkamer verwijderen én voorkomen? Ontdek het hier!

Hoe kan je nu efficiënt kalk verwijderen in de badkamer? Met onderstaande tips poets je vlot de grootste onzuiverheden weg.

TIP 1: verwijder kalkaanslag in de badkamer met de juiste producten

Heb je last van kalkafzetting? Dan kan je deze verwijderen met…

  • Aangepaste producten: een chemische ontkalker is verkrijgbaar voor verschillende ondergronden. Zo heb je meteen het meest efficiënte product in handen. Spray deze op de aangetaste plek, laat even inwerken en schrob nadien weg met een sponsje.
  • Natuurlijke middelen: zuren zijn de grootste vijand van kalkaanslag. Citroen en azijn zijn daarom ideale middeltjes om kalkafzetting te lijf te gaan. Dat kan door een doek te doordrenken en rond het kraanwerk te plaatsen, maar ook het demonteren en onderdompelen van je kranen in een azijnoplossing helpt.
  • Andere oplossingen: maak met wasverzachter een papje en breng deze aan op de kalkvlekken. Laat inwerken en veeg deze vervolgens af met een doek.

TIP 2: voorkom kalkaanslag door oppervlakken droog te maken

Voorkomen is beter dan genezen, ook bij kalkaanslag. Maar hoe vermijd je kalk in je badkamer? Bv. door je douche, bad, kranen, … grondig droog te wrijven na gebruik. Op die manier krijgen de mineralen in hard water geen schijn van kans om zich aan het oppervlak vast te hechten.

TIP 3: plaats een waterontharder

Wil je definitief komaf maken met hard water in huis? Dan is het plaatsen van een waterontharder de beste keuze! Dankzij een waterontharder wordt water op een natuurlijke manier ontkalkt. Zo geniet je meteen van zacht water.

Met een waterontharder voorkom je zo niet alleen de zichtbare kalkaanslag in je badkamer aan, maar voorkom je ook de vorming van onzichtbare problemen, bv. waterleidingen die dichtslibben als gevolg van kalk. Kortom, zoek je de meest duurzame keuze? Dan ben je het meest geholpen met een waterontharder.

Soorten waterontharders

Een waterontharder bestaat uit een reservoir en zoutvat en onthardt je water met behulp van harskorrels. Deze korrels onttrekken de magnesium- en calciumionen uit je water en wisselen die met natriumionen. Zo krijg je zacht en kalkvrij water. Hoe dat precies werkt, hangt af van het type installatie:

OPTIE 1: mechanische waterontharder

Bij dit type waterontharder verloopt het ontharden op basis van vaste tijdstippen, zonder rekening te houden met je waterverbruik. Daarom is deze ontharder vooral een goede keuze als je een regelmatig waterverbruik hebt. Anders loop je het risico op een groter water- en zoutverbruik.

OPTIE 2: elektronische waterontharder

Een elektronische waterontharder bestaat uit dezelfde onderdelen als een mechanische waterontharder. Het grote verschil is dat de regeneratie in dit geval volumegestuurd gebeurt, op basis van je actuele waterverbruik. Bovendien zijn ze volledig ingesteld op je individuele situatie, waardoor je systeem heel precies werkt.

CONCLUSIE: wat is de beste waterontharder?

Wil je kalkaanslag in je badkamer en de rest van je woning voorkomen? Opteer dan voor een waterontharder. Zeker wanneer je woont in een regio met hard water (waterhardheid > 12 dH of > 15 fH).

Wat uiteindelijk de beste waterontharder is voor jouw situatie, hangt af van verschillende factoren zoals de grootte van je huishouden, of je vaak thuis bent, of je veel bezoek ontvangt, etc.