De vloer is natuurlijk iets waar je je na een tijdje aan kunt gaan storen. Maar de vloer vervangen is niet iets dat je zomaar doet. Je laminaat schilderen kan een goede optie zijn! Maar bezint eer ge begint.

laminaat schilderen verven
Wil je een andere kleur laminaat in je woning? Je laminaat schilderen kan een prima optie zijn

Waarom zou je NIET je laminaat schilderen?

Het hangt van je situatie af. Tijd en geld zijn 2 mogelijke breekpunten om je laminaat te schilderen…

In sommige gevallen kan het zelfs voordeliger zijn om nieuw laminaat te leggen in plaats van het te schilderen. Dit hangt natuurlijk af van de kosten van de verf die je gaat gebruiken. Je wil er uiteraard wel voor zorgen dat je de juiste verf aanschaft die het laminaat beschermd tegen krassen en stoten.

Betreft de hoeveelheid tijd die je kwijt bent aan het schilderen van het laminaat ben je meestal beter af met het leggen van een nieuw laminaat.

Schilderen kost natuurlijk veel tijd en moeite. Ook het werk wat er voorafgaand bij komt kijken moet je niet vergeten. Denk maar eens aan de voorbereidingen, het schuren, poetsen, verven en het laten drogen kost veel tijd.

Helaas ben je na het schilderen niet gegarandeerd dat de kwaliteit goed is en ook goed blijft. Je weet natuurlijk nooit hoe de verf op laminaat zal uitpakken. Het is maar de vraag of het geschilderde laminaat mooi blijft na het schuiven van meubels en het feit dat er elke dag op gelopen wordt.

Met viltjes onder de stoelen, een vloerkleed in de woonkamer en andere voorzorgsmaatregelen kom je wel een heel eind.

laminaat schilderen

Waarom wel je laminaat schilderen?

  • De kans is groot dat het bestaande laminaat lastig te verwijderen is. En wie weet hoe moeilijk het kan zijn om nieuw laminaat op de juiste manier te leggen
  • Als je het laminaat gaat schilderen kun je alle mogelijke kleuren kiezen die je maar wil
  • Wanneer je gek bent op de vintage look, is het schilderen van jouw laminaat ook een goed idee!

Welke verf om je laminaat te schilderen?

Het is natuurlijk logisch dat je verf nodig hebt dat slijtvast is. Je kunt het beste even in de verfwinkel of bouwmarkt om advies vragen. Kijk naar trapverf of een ander soort verf dat ook geschikt is voor buiten. Zorg ook dat je goede verfrollers aanschaft, zodat je de verf zo precies en vlekvrij kunt aanbrengen.

Stappenplan laminaat schilderen

Nu je hebt besloten om jouw laminaat te gaan verven kun je dit stappenplan vast goed gebruiken. Hier volgen de stappen die je het best kunt volgen;

  1. Begin met het ontvetten van het laminaat. Dit doe je door het te dweilen met een ontvetter of meng wat allesreiniger met water. ( Je zou ook spiritus kunnen mengen met water)
  2. Het is belangrijk om het laminaat goed te schuren, zodat je de verf gelijkmatig kunt aanbrengen. Je kunt het beste beginnen in een diagonale beweging en daarna moet je in rechte lijnen gaan werken. Ga net zo lang door totdat de toplaag eraf is en het laminaat er dof uitziet
  3. Maak het laminaat geheel stofvrij. Houdt er rekening mee dat er niet met blote voeten op het laminaat gelopen wordt, want anders wordt het weer vet
  4. Breng een speciale primer aan op het laminaat. Deze primer zal ervoor zorgen dat de verf gemakkelijk en gelijkmatig kan worden aangebracht. Laat de primer goed drogen
  5. Nu kun je de eerste laag schilderen. Laat deze laag goed drogen ( op het blik zal staan aangegeven hoelang het duurt voordat de verf droog is) Tip: Houdt ramen gesloten, er mag natuurlijk geen stof en vuil op de verf komen
  6. Je gaat nu de eerste verflaag opschuren. Zorg ervoor dat je een fijne korrel gebruikt. Door dit te doen zal de volgende laag verf beter hechten.
  7. Nu kun je het laminaat nog een of twee keer verven voor de beste kwaliteit.

Wanneer je er zeker van wil zijn dat de vloer intensief gebruikt kan worden, laat dan de vloer twee of drie dagen extra uitharden.

Wij hopen dat je nu vooruit kunt met onze tips en heb je zelf ervaring met het schilderen van laminaat? Deel dan jouw tips en ervaringen hieronder!