Wil je graag voor een nieuwe uitstraling zorgen van je woning? Om dit te bereiken hoef je zeker niet direct te verhuizen of alles te laten verbouwen. Met simpele aanpassen aan het interieur kan een woning weer als nieuw aanvoelen.

In dit artikel heb ik de belangrijkste elementen van je woning uitgelicht, die bepalend zijn voor de uitstraling en de sfeer. Met de tips kun je een metamorfose van je woning van binnen en buiten voor elkaar krijgen, zonder dat je hoeft te verbouwen of te verhuizen!

Licht en ruimte via de vloer

Ik heb het al vaker gezegd en het komt vast niet als verrassing. Maar de vloer van je woning is erg bepalend voor de sfeer. De kleuren en het materiaal, het is het deel van je woning waar je het vaakst “fysiek contact” mee hebt.

De vloer bepaald bovendien ook het geluid van de woning. Als je er loopt, hoe klinkt dit dan?

mooie vloer

De kleur van de vloer is ook erg bepalend. Een paar tips om te spelen met de vloer zonder dat er een nieuwe in hoeft:

  • Heb je parket? Een nieuwe laklaag doet vaak wonderen
  • Heb je een donkere vloer en wil je je woning groter doen lijken, kies voor een licht gekleurd kleed in de woonkamer
  • Vergeet niet dat je met verlichting veel kunt doen. Focus verlichting op het plafond of juist op de vloer voor een heel ander sfeertje.
  • Iets anders dat met verlichting ook kan is een kleur of extra warmte toevoegen.
  • Je hebt plinten in verschillende stijlen. Als je voor een sierplint gaat krijgt je vloer ook al een hele andere uitstraling.

sierplint vloer

Gordijnen

Een ander belangrijk onderdeel van het interieur waar niet door alle huishoudens veel tijd aan wordt besteed zijn de gordijnen.

Gordijnen hebben erg veel invloed op de sfeer in je interieur. Ze bepalen grotendeels de uitstraling, stijl en ambiance.

gordijnen

Een aantal andere redenen om voor gordijnen te kiezen, is omdat ze geluiddempend zijn en inkijk naar binnen tegenhouden. Ook bespaar je flink wat energie met de gordijnen dicht, iets wat veel mensen niet weten, of in elk geval onderschatten.

Sfeer krijg je ook met gordijnen. De beste manier is om met laagjes te werken. Bijvoorbeeld vitrage met overgordijnen in een warme tint.

dubbele gordijnen

Als je gaat voor dubbele gordijnen dan haal je een luxe uitstraling in huis. Een gordijnhouder oftewel embrasse helpt daar ook bij!

De kleur die je kiest is natuurlijk best bepalend voor de sfeer. Ik weet nog wel toen ik nieuwe gordijnen ging uitzoeken voor de slaapkamer dat dit een erg lastige keuze was. Goedkoop is het niet en je koopt gordijnen voor een lange tijd. Wil je toch besparen op het inrichten van je huis, dan kun je dit artikel lezen over besparen op je inrichting, of een artikel lezen over goedkoop je huis inrichten.

Zolang er niet te veel contrast zit in de kleur van gordijnen en de kleuren van de muren en meubels, dan zit je goed. Je kunt eventueel vooraf foto’s maken van je woning en die meenemen naar de winkel.

Heb je een kleine woonkamer die je wilt inrichten, ga dan voor gordijnen met een lichte kleur en neutraal patroon. Als je gordijnen in dezelfde kleur neemt als de wand wordt de wand meer één geheel.

Bloemen in huis

Een mooi boeket fleurt de woonkamer altijd op. Wie houdt er niet van bloemen?

bloemen in huis bloemen in huis

De bloemen zijn niet half zo mooi zonder een mooie design vaas. Tegenwoordig heb je ook mooie nep boeketten die geen water of vervanging nodig hebben.

Durf in kleur te denken

Een nieuw laagje verf op de muren kan zorgen voor een compleet nieuw beeld van een ruimte.

Veel mensen kiezen voor veilig wit, en ik eerlijk gezegd ook. In veel gevallen is dit wat mij betreft ook de beste optie. Wit is neutraal, netjes en je maakt de ruimte er in elk geval niet kleiner mee. Met wit is eigenlijk weinig mis. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten wit.

gekleurde wand

Maar niet iedere muur hoeft per se wit te zijn. Je kunt er ook voor kiezen om bepaalde muren een iets andere tint of een volledige andere kleur te geven. Dit geeft een ruimte meer leven en karakter!

Kijk anders eens in dit artikel over woonkamer kleuren voor als je meer wilt weten.