Previous Post

Woonkamer kleuren kiezen & kleurcombinaties maken – tips voor elke kleur

Kleur is erg sfeerbepalend voor je interieur van je woonkamer. Ik help je daarom graag met een aantal interieur ideeen bij het inrichten van de woonkamer als het gaat om kleur. Woonkamer kleuren zijn namelijk nogal bepalend voor de uitstraling van het hele interieur. Ik heb weer veel voorbeelden van gekleurde woonkamers die je hopelijk inspireren. Niet iedereen vindt het even makkelijk om kleurencombinaties voor de woonkamer te maken.

Hier vind je uitleg over de diepere betekenis van de kleuren. Je vindt per kleur ook woonkamer kleuren voorbeelden, als je klikt op de titel.

woonkamer kleuren

Kleurencombinaties woonkamer

Welke kleuren passen bij elkaar in de woonkamer? Dat is een simpele vraag, maar het antwoord is heel complex. Wel zijn er een aantal tips die je in je achterhoofd kunt houden, als het gaat om kleurencombinaties woonkamer:

 • Als je twijfelt, niet doen!
 • Accessoires vervang je eenvoudiger dan meubels
 • Kies een basiskleur voor de muren (meestal wit) en breng kleur-accenten aan op de plinten en deurposten
 • Je kunt twee of maximaal drie tinten van 1 kleur combineren

Kleurencombinaties woonkamer

Hieronder kun je verder lezen over de verschillende kleuren voor de woonkamer.

Groene woonkamer

Als je kiest voor een groene woonkamer, kies je voor een balans in de energie, maar ook voor een gevoel van tevredenheid. Mensen die een groene woonkamer hebben zijn vaak optimistisch, vol vertrouwen, vredelief en hechten veel waarde aan harmonie in het leven.

Drie psychologisch gevoelswaarden over de kleur groen:

 • Naar binnen gericht
 • Emotioneel, introvert
 • Actie gericht

woonkamer kleuren groene woonkamer

Klik hier om meer groene woonkamer voorbeelden te zien.

Bruine woonkamer

Ga je voor een bruine woonkamer dan kies je voor het harde werkleven. Zo is bruin de kleur van onze planeet waar de mens zijn leven vormgeeft en hard werkt om er een fijne omgeving op na te houden. Het straalt behalve het harde werken ook een stuk tevredenheid uit.

Drie psychologisch gevoelswaarden over de kleur bruin:

 • Extravert
 • Hard werken en actie gericht
 • Zekerheid

Klik hier voor een aantal foto’s van bruine woonkamer voorbeelden.

Rode woonkamer

Rood is de kleur van de liefde! Kies je voor een rode woonkamer dan haal je veel emoties en energie naar binnen. Meer associaties met rood zijn kracht, motivatie, passie, macht maar ook ambitie.

Drie psychologisch gevoelswaarden over de kleur rood:

 • Emoties en passie
 • Fysieke energie
 • Ik gericht

woonkamer kleuren rood

Klik hier om meer Rode woonkamer voorbeelden te zien.

Blauwe woonkamer

Blauw is de kleur van de hemel als de zon schijnt! Bij een blauwe kamer horen emoties zoals wilskracht, geloof, idealen en vertrouwen. Maar ook een stukje verkoeling, rust en vrede. Verder is een blauwe kamer goed om de sleur eruit te halen.

Drie psychologisch gevoelswaarden over de kleur blauw:

 • Naar binnen gekeerd
 • Actiegericht maar gecontroleerd
 • Beheerst

Klik hier om meer blauwe woonkamer voorbeelden te zien.

Witte woonkamer

Witte woonkamers ogen doorgaans heel ruimtelijk. Als je kiest voor een witte woonkamer dan springen de kleuren die je wel in je woonkamer hebt er extra uit.

Drie psychologisch gevoelswaarden over de kleur wit:

 • Onschuld
 • Koud en rein
 • Leegte

kleine woonkamers inrichten

Klik hier om meer witte woonkamer voorbeelden te zien.

Grijze woonkamer

Grijze woonkamers vind je echt niet alleen bij oude mensen! Grijs is de kleur die zwart en wit gecombineerd is. De kleur ontstaat door vermenging van zwart en wit. Grijs is een erg neutrale kleur die daarom ook het neutrale symboliseert.

Symbolische Betekenis Kleur Grijs:

 • Neutraal
 • Geen verplichtingen of bindingen aan willen gaan
 • Een behoefte aan duidelijkheid

Grijs is vaak de kleur van een mooie gietvloer (beton of PVC). De vraag is dan ook vaak: welke kleur past bij grijze vloer? Als je een lichte kleur vloer hebt, dan kun je vrijwel alle kleuren gebruiken omdat grijs vrij neutraal is.

woonkamer vloer

Indien je grijze vloer donkerder is, dan kan een kleurcombinatie met felle kleuren erg mooi worden. Welke kleur maakt dan eigenlijk niet zoveel uit.

Woonkamer kleuren: verf kopen en bestellen

Kijk goed naar de foldertjes die binnenkomen van Gamma, Karwei en Praxis. Sowieso rond verlengde weekenden zoals Pasen, Pinksteren en Hemelvaart bieden ze mooie kortingen omdat ze weten dat veel mensen zo’n weekend benutten voor wat thuis kluswerk.

Je kunt ook online verf bestellen. Ik heb dat nog nooit gedaan, maar het zou handig kunnen zijn als je hebt bepaald welke woonkamer kleuren je wilt. Veel succes!


Interieur-ideeen.com heeft een nieuwe webshop geopend. Ter promotie geven we dit leuke vogelhuisje weg (je betaalt alleen de verzendkosten).

Next Post
data-ad-format="link">

22 thoughts on “Woonkamer kleuren kiezen & kleurcombinaties maken – tips voor elke kleur”

 1. Goede middag

  Ik heb een vraagje eigenlijk. Mijn vriend en ik zijn een huis aan het verbouwen en komen binnenkort aan een moeilijke opdracht: de kleuren kiezen.

  We hebben 1 ruimte met een halfopen keuken en onze eetkamer. Deze is grotendeels beslist. We zullen deze in bruingrijze tinten doen, aangezien onder keuken meer naar de bruine kant is en ons meubilair in de eetkamer grijs. Onze vloer is ook een grijsbruin kleur, doorgetrokken op heel de gelijkvloers. (we zullen hier wel accentkleuren gebruiken op een speelse manier)

  Ons struikelblok is de woonkamer. De lengte is +/- 10 meter, de breedte +/- 4 meter. Hierbij willen we dus onze woonkamer ietsje breder laten ogen. Ik wil geen bruin/grijze tinten in onze woonkamer gebruiken (buiten de vloer), omdat dit iets teveel van het goede zou zijn. Ik zou een fris kleurtje willen gebruiken. Maar die ene muur van 10m is één effen muur. Aan de overkant zit er een groot raam en komt onze televisie aan de muur.

  Heb je eventuele tips voor ons? Want we geraken er niet aan uit, heel de gelijksvloers is redelijk open.

  Alvast bedankt!
  Inke Demey

 2. Ik kan je hier eigenlijk maar 2 tips op geven, gebruik niet te donkere kleuren en… zorg ervoor dat het meubilair dat je neerzet wat hoger op zijn pootjes staat. Hierdoor zie je meer van de vloer, waardoor het geheel zeker groter gaat ogen.

  Succes met de inrichting!

 3. Hoi,
  ga binnenkort verhuizen ben heel erg aan twijfelen over de kleur keuze van de tegellaminaat mijn woonkamer is 24m met open keuken van 12m.mijn muren worden wit. de meubels teak kleur grijs/bruin teak/met wit.

  twijfel tussen licht grijze vloer betonachtig tegellaminaat of antraciet tegellaminaat iets donkerder.

  de keuken hoogglans wit deuren werkblad antraciet hout structuur.
  ik hoor het graag van u kom er echt niet uit!

  groet,
  anissa

 4. hallo, wij wonen zo n 2 jaar in ons huis, grote ramen en een open keuken, deze is okergeel, 1 muur in de living is behangen met zwart vliesbehang, de rest is zacht grijs, nu voel ik me niet meer op mijn gemak met het grijze, ik vind het koud en kil, en begin zelfs depressief ervan te worden omdat ik het niet meer gezellig vind, de zwarte muur en het okergele vind ik dan wel aangenaam en zou deze wel willen houden, met welke kleur zou ik het oker en zwart nog kunnen combineren? zodat ik het koude kille gevoel niet meer heb, en in een warme gezellige ruimte kom? grtjs Inge

 5. Ik vind je site en de adviezen heel goed. Bedankt. Maar ik heb een vraag, en hoop dat je me kan helpen.
  We hebben een klein huisje en een kleine woonkamer van ca 12m2. We hebben een roode 2zits bank en een fauteuil. We hebben ook een zwarte eettafel gekocht. Nou willen we nog een wandmeubel kopen maar weet niet wat voor kleur het beste past zodat de kamer niet te vol wordt maar dat de kleuren en de alles zo op je afkomt.
  Graag wacht ik op uw advies
  Met de hartelijke groeten

 6. Ik heb een vraag mijn vriend heeft een heel klein huis De woonkamer/eetkamer is wit met donkerbruine en grijze meubels.

  We willen graag 1 muur een andere kleur geven. We weten niet welke wand we het beste kunnen doen en welke kleur? 1 muur staat een groot tv meubel tegen aan donkerbruin maar wel open. De ander muur staat een grijzige bank tegen aan!

  We zouden graag doorzichtige roodachtig gordijnen willen!
  Wat moeten we doen?

  Met vriendelijk groet,
  Jeanine

 7. Vraagje:
  We hebben gekozen voor een antraciet bankstel (lounge). Nu wil ik heel graag vooraf de woonkamer een andere kleur geven maar zit te denken aan één lichtgrijze wand en aan de overzijde een andere kleur. Maar welke andere kleur past daarbij?

 8. Hai! Vraagje! Hoop dat die hier wel beantwoord word. Wij hebben een beige bank gekocht voor op eem grijze vloer. Staat dat leuk met een grijze muur. Of zullen we de muur meer taupe achtig.maken? Ik weet het niet.. voorderest hebben we witte meubels.. 🙂

 9. Het hangt wel een beetje van de precieze tinten af. Maar beige kan prima met grijs, maar nogmaals, de ene kleur is de andere niet!
  Je zou eens kunnen googlen bij google images op die kleuren.
  Succes!

 10. Hallo,

  Na helse verbouwing zijn we eindelijk toe aan de kleuren kiezen om te verven.
  Helaas ook niet een vanzelfsprekend iets, want we geraken er helemaal niet uit.
  We hebben een lange smalle woning met niet zo heel veel licht inval.
  Daarnaast hebben we een rode keuken met een grijze vloer en onze meubels zijn wit en de zetel en stoelen zijn zwart.

  Wie kan er ons tips geven, welke kleuren we het best gebruiken?

  Alvast bedankt.

  Groetjes

 11. Hallo.

  Ik zit met een probleem en hoop heel erg dat u me op weg kunt helpen wat interieur betreft en kleuren. Ik weet absoluut niet of het goed bij elkaar gaat passen. Ik ga verhuizen en wil de muren gebroken wit hebben omdat ik een donkerbruine bank heb met barok kussens. En ik heb een tapijt dat wat lichterbruin is. Nou wilde ik hierbij een witte tv meubel halen en een witte salon tafel maar ik weet niet of die kleuren wel bij elkaar passen. En de eethoek komt ook in de woonkamer en ik weet niet welke kleur. Ik dacht lichte bruine stoelen met witte barok tafel. En dan zou ik graag nog willen weten of ik hierbij bij donkerbruin zilveren kandelaars of vazen kan combineren. Sorry voor al deze vragen maar ik sta met mijn handen in mijn haren en ik kom er niet uit. Ik zou het zo erg op prijs stellen als u me een mailtje zou sturen. ALVAST HEEL ERG BEDANKT ik zal op u antwoord wachten.

 12. Bedankt voor de tips! Wij hebben een massieve eettafel (heel mooi!) maar dit valt zwaar in de kamer.. nu kiezen we dus inderdaad voor een witte woonkamer om het wat te balanceren.

 13. hii,

  ik heb een vraagje, ik heb best een kleine kamer. maar ik ga me kamer weer een ander kleurtje geven ik wil sws me meubels wit en me vloer is zilver. ik zou graag willen weten welke kleuren hier bij staan?

  alvast bedanktt doeii

 14. Leuke website!

  Wij hebben een ruime woonkamer met antracieten vloer. Nu hebben wij het huis aangekleed, maar blijf het een beetje kil vinden. Welke kleuren (bank, kasten, muur) passen goed bij een antracieten vloer?

  In magazines vind je weinig foto’s met zo’n vloer….

  B.v.d

  Ray

 15. @ Ray: Ik zou voor een donkere leren bank gaan, omdat antraciet toch een erg robuuste uitstraling heeft staat het raar als er ineens een zacht stoffen bankje op staat.

  @ Chelsie: Bij wit en zilver staan de meeste kleuren wel goed, tis maar net hoe gek jij het wilt maken en wat je smaak is 🙂

 16. Hoi,

  Anderhalf jaar geleden ben ik verhuisd naar een appartement. Het lukt mij nog steeds niet om de juiste sfeer in huis te creëren. De foto boven aan de pagina spreekt mij wel erg aan. Waar zou ik de tafellamp kunnen kopen en de posters boven de bank?

 17. Hoi,

  We hebben een bruine laminaatvloer met een nogal forse antracietkleurige hoekbank. Donkerblauwe gordijnen, witte muren (RAL9010), donkere teakhouten meubels (tv-kast en apothekerskast die als bibliotheek wordt gebruikt) en een ronde salontafel van oud sloophout met metalen onderkant. De kamer is in een een U-vorm. Aan de muur hebben we niets hangen. Wat moeten we aanpassen of toevoegen om het tot één geheel te krijgen?

 18. Hoi ,

  Ik heb een vraagje ik ga mijn slaapkamer helemaal veranderen maar de laminaat ga ik houden (bruine laminaat ) , maar ik weet alleen niet wat voor kleur ik de muren moet doen want ik wil graag de meubels wit maar heb geen idee wat voor kleur ik de muren moet doen ? Heeft iemand advies ?

 19. Goedemiddag

  Wij hebben een huis gekocht .
  En er ligt grijs /zwarte/ bruine vloertegels , wij kunnen ze er ook niet uit halen ivm met vloer verwarming , welke kleuren wordt het warmer van en welke kleur vloerkleed en hoe groot 43 m2

  mvg annelies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *