In het artikel inrichten kleine woonkamer, geef ik je tips om het niet alleen nuttig, maar ook sfeervol in te richten. Bij een kleine woonkamer ga je iets anders te werk dan als je huis grote afmetingen heeft. Logisch, je kunt er minder spullen kwijt en moet efficiënter omgaan met de ruimtes.

Mijn belangrijkste tip is: haal niet te veel in huis. En wat je in huis haalt, moet mooi en liefst groot zijn.

De meeste mensen zijn van nature zuinig op hun spullen, en vinden iets weggooien zonde. Draai het om. Als een product zijn rol heeft vervuld voor je; gooi het weg! 99% van de spullen ga je echt niet meer gebruiken. Mocht er toch iets tussen zitten dat je hebt weggegooid, dan koop je het opnieuw. Dat is de “prijs” voor ruimte in je woning.

Een andere belangrijke universele tip voor inrichten kleine woonkamer is: zorg ervoor dat je ten allen tijde voldoende licht in je woonkamer krijgt. Alles wat het licht tegenhoudt haalt gevoelsmatig nog meer ruimte weg.

Tips inrichten kleine woonkamer: Weinig frutsels

Wie klein woont, kan zeker geen rotzooi gebruiken in zijn woonkamer. Daarom is het enorm belangrijk dat je voldoende plekken hebt om spullen in op te bergen, anders zit je snel in de rommel. En dat is gewoon niet prettig.

Rommel ontstaat vaak eerder door onduidelijkheid waar het heen moet, dan uit luiheid. Maar dus duidelijke plekken voor al je spullen.

Ook belangrijk; zorg ervoor dat je simpelweg niet te veel spullen hebt. Vaak kun je iets gerust weggooien omdat het zijn rol in je leven al vervuld heeft.

Kleine woonkamer inspiratie: groter laten lijken

Je hebt niet veel inspiratie nodig om je te realiseren dat het prettig is als je woonkamer ruimtelijk oogt. Als je een kleine woonkamer gaat inrichten, zorg ervoor dat je zo ver mogelijk zicht hebt.

kleine woonkamers inrichten tips
lange kleine woonkamer inrichten

Tot slot doe je er natuurlijk verstandig aan om gebruik te maken van zoveel mogelijk lichte kleuren. Gebruik je wel ergens een kleurtje, dan is dat prima maar doe dan het liefst een dunne, slanke lijn.

Kleine ruimte groter laten lijken met meubels

Het lijkt logisch om voor kleine meubels te gaan. Maar dat geeft je waarschijnlijk ook meteen de neiging om meer neer te zetten! Als je een kleine ruimte groter wilt laten lijken, kies liever voor 1 grote bank, of 1 grote tafel in plaats van meerdere kleine dingen.

Je kunt out of the box denken en overwegen om van je bank, een slaapbank te maken. Misschien een beetje gedoe, maar een enorme ruimtebesparing.

bedbank kleine woonkamer inrichten
combineer meubels

Een andere tip voor bij het kleine woonkamer inrichten, is om je bank net een stukje van de muur af te zetten. Ook al verlies je 5 a 10 centimeter, optisch win je heel veel omdat het veel ruimtelijker oogt.

kleine ruimte groter laten lijken
plaats de bank een stukje van de muur af

De televisie aan de muur is er een die je waarschijnlijk zelf al had bedacht, als je geen tv kijkt kan hij prima dienst doen als je audioset (Op die Smart TV’s kun je spotify installeren) of als “kunst”.

Verder kun je prima een kast als scheidingswand voor de slaapkamer gebruiken, dat is vooral handig bij een kleine studentenkamer inrichten.

Heb je echt een werktafel nodig? Je kunt altijd iets ingenieus aan de muur bevestigen wat je kunt opklappen. Als je de onderkant voorziet van een leuk creatief stuk dan sla je 2 vliegen in een klap.

tafel opklappen kleine woonkamer
slimme oplossing voor (extra) tafel

Maar soms kom je ook ontzettend handige andere ingenieuze ontwerpen tegen. Ik heb eerlijk gezegd geen idee waar je zoiets kunt kopen, maar voor een kleine woonkamer is dit natuurlijk ideaal.

kleine woonkamer inrichten tips
slimme salon- en werktafel

Het belangrijkste: decoratie bij inrichten kleine woonkamer

Ok, bij inrichten kleine woonkamer wordt het misschien lastig om echt met decoratie bezig te zijn. Subtiliteit is het sleutelwoord, wat gepaard gaat met het upgraden van wat je al hebt.

Sierplinten

Denk eens aan het plaatsen van sierplinten. Het is typisch zo’n subtiele upgrade, die je woonkamer cachet meegeven. De mens houdt van nature meer van ronde vormen dan van hoeken. Met sierplinten reduceer je de hoeken en maak je het dus prettiger voor het oog!

sierplint
met sierplinten ziet het er snel chique uit zonder dat het ruimte kost

Gordijnen

Geef een upgrade aan je gordijnen, eventueel met een chique embrasse (gordijnlus) waarmee je weer leuk kunt spelen met de kleuren in de rest van je woonkamer.

gordijnen in kleine woonkamer
gebruik je gordijnen als versiering

Lampen

Besteed extra geld aan mooie lampen. Die heb je toch nodig, en als je goed zoekt kun je precies de lampen vinden die behalve licht geven, ook echt de decoratie zijn voor je kleine woonkamer die je voor ogen had.

Deuren

Deuren kunnen onderdeel van je decoratie worden. De manier hoe je veel ruimte kunt besparen op de deuren, is om in plaats van normale deuren te kiezen voor schuifdeuren.

decoratie kleine woonkamer
plaats mooie deuren

Indeling van je woning (super hack!)

Wil je echt iets slims doen waarmee je veel ruimte bespaart?

Stel je hebt 2 kinderen waarvan de slaapkamers naast elkaar zitten. Dan kun je de muur doorbreken, en het ene kind in de gedeelde ruimte hoog laten slapen, terwijl het andere kind aan de onderkant slaapt (met dus een verlaagd plafonnetje bij het bed-deel).

Ik heb dit gezien bij iemand thuis, helaas geen foto van genomen en op internet niets kunnen vinden…

Laatste tips kleine woonkamer inrichten voorbeelden

Gebruik strepen over de lengte, dat zorgt optisch ook voor meer ruimte.

kleine woonkamers inrichten
Verticale strepen laten de woning langer lijken

Verder is het natuurlijk slim om hier en daar een spiegel te plaatsen als je een klein huis hebt. Dat werkt eigenlijk wel in elke ruimte.

spiegel kleine woonkamer inrichten
Maak gebruik van spiegels

En wist je dat als je een stuk onder de kast, bank of tafel kunt kijken het optisch ook groter wordt?

ideeen-kleine-woonkamer-inrichten
Bank met ruimte eronder

Ook met je salontafel kun je het visuele trucje uithalen: neem een slanke salontafel met eventueel een glazen plaat (niet mijn persoonlijke favoriet).

kleine woonkamer inrichten ideeen
Glazen salontafel

Maak ook slim gebruik van dingen die er al zijn in je woonkamer. In plaats van dat tafeltje of kastje naast de bank, werkt dit ook prima.

kleine woonkamer inrichting tips ruimte besparen woonkamer

Succes bij het inrichten van jouw woonkamer!

Wil je doorlezen over het inrichten kleine woonkamer maar dan andere ruimtes? Dan kan ik je het artikel over met kleine badkamer voorbeelden aanbevelen. Je kunt ook tips lezen over het groter laten lijken van je tuin!

Binnenkort plaats ik ook een artikel over het inrichten van kleine slaapkamers.

Tip: Heb je een ruimte die moeilijk in te richten is, maar je hebt niet echt geld om meubels op maat te laten maken? Wie weet heb je iets aan deze bouwtekeningen. (als iemand ze heeft aangeschaft hoor ik graag je reactie, heb ze zelf niet gezien)