Je huis is een plek waar je moet kunnen ontspannen. Even niet denken aan je werk en andere zaken; gewoon even helemaal tot rust komen. Dat kan natuurlijk door gewoon lekker op de bank te ploffen en een serie aan te zetten. Of door een goed boek te lezen. Wil je eens echt ontspannen in huis? Een sauna thuis behoort zeker tot de mogelijkheden! Maar een sauna thuis hoe werkt dat? Kan je dat zomaar installeren, en moet ik daarvoor niet miljonair zijn?

sauna ontspannen

Wij vertellen je graag meer over de voordelen van een sauna in huis!

Je kunt naar de sauna wanneer het jou uitkomt

Ben je een fervent sauna-ganger en moet je daarvoor dus altijd naar het wellnesscenter of de sportschool in de buurt? Het kost altijd extra moeite om er de deur voor uit te gaan en daarnaast ben je gebonden aan de openingstijden. Wanneer je zelf een sauna in huis hebt, kun je natuurlijk gaan wanneer je wil!

Je wordt er gezonder door

Wanneer je een sauna in huis hebt, maak je er natuurlijk vaker gebruik van. Je hoeft immers niet meer die drempel over om de deur uit te gaan. Op een dagje vrij kun je lekker de sauna in, of wanneer je thuiskomt van een lange dag werken. Doordat je vaker de sauna in kan, profiteer je sneller van de verschillende gezondheidsvoordelen die het biedt.

sauna bucket

Je krijgt een betere weerstand

In de sauna zweet je natuurlijk, meer dan normaal. Wanneer je zweet, verlaten afvalstoffen je lichaam. Dat is natuurlijk goed voor je algehele gezondheid! Daarnaast wordt de productie van antilichamen en witte bloedcellen door de warmte gestimuleerd. Deze cellen heb je nodig om mogelijke ziektes te kunnen bestrijden. En mocht je vaak ziek worden wanneer het weer omslaat; ook dat kan minder worden wanneer je vaak in de sauna zit. Je lichaam raakt dan namelijk meer gewend aan plotselinge temperatuurwisselingen.

Je sportprestaties worden beter

Ben je een fanatieke sporter maar kom je maar niet van die spierpijn af? Wanneer je hard gesport hebt, is het slim om dan in de sauna te gaan. De warmte zorgt ervoor dat je spieren sneller herstellen waardoor de kans op spierpijn dus vermindert. Ga na het sporten echter niet al te lang in de sauna; dat kan weer negatieve effecten hebben. Wel kunnen je sportprestaties beter worden doordat je lichaam beter met hitte om leert te gaan. Hierdoor kun je sporten met een verhit lichaam langer volhouden.

sauna in huis

Een Finse sauna of een infraroodsauna?

Wanneer je een sauna wil kopen, kun je over het algemeen kiezen tussen een Finse sauna of een infraroodsauna. Bij een Finse sauna zorg je zelf voor de warme temperatuur door middel van de warmtebron en de mogelijkheid om daar nog water op te gieten. Bij een infraroodsauna wordt de ruimte verwarmd middels infraroodstralen. Hierdoor warmt niet alleen je huid op, maar ook je spieren. Daarnaast is een infraroodsauna sneller opgewarmd, verbruikt het minder stroom en kun je er langer in blijven zitten. Daarom kiezen de meeste mensen ook voor een infraroodsauna.