Iedereen heeft wel eens last van slapeloze nachten. Wanneer dit vaker gebeurt, ga je op zoek naar de redenen, en is het slim om eens stil te staan bij de omstandigheden waarin je slaapt. Zelf ben ik geen fantastische slaper, dus ik heb een hoop gelezen over beter slapen en wat je daarvoor moet doen.

Want er zijn verschillende aspecten van een slaapkamer die van grote invloed zijn op de kwaliteit van je slaap, maar waarbij je niet snel stil zou staan. Hieronder geven we je zes tips om meer te halen uit je (nacht)rust. Light bedroom

Slaaptemperatuur

De temperatuur van je slaapkamer is zeer belangrijk. Een paar inkoppertjes voor de meesten, maar misschien heb je er niet aan gedacht.

    • Zet de kachel uit, want een kachel droogt de lucht uit.
    • Zet het raam op een kiertje voor frisse lucht.
    • Schaf het juiste dekbed aan en stap in de zomer over op een zomerdekbed. Een aanrader is een donzen dekbed, deze isoleert goed, terwijl ´ie wel nog ademt.

Dit zorgt dus voor warme, maar geen zweterige nachten. Deze is trouwens ook verkrijgbaar in verschillende warmteklassen, dus ook als zomerdekbed. Dons isolereert je lichaamswarmte, maar maakt je niet té warm. Heerlijk dus, ook voor warme zomeravonden.

Dekbed slaapkamer inrichten

De ideale slaapkamertemperatuur is 17 a 18 graden.

Beter slapen in het donker

Als je je slaapkamer gaat inrichten dan is de verlichting ook een aandachtsgebied.

Zorg ervoor dat er in je kamer geen (knipperende) lampjes te zien zijn. Dus weg met modemlampjes, de oplader van je mobiele telefoon of laptop en de stand-by stand van de televisie en schaf verduisterende gordijnen of shutters aan.

Als je hiervoor gevoelig bent, kunnen deze lampjes de aanmaak van melatonine tegenhouden. Zorg ervoor dat je slaapkamer helemaal donker is.

Ook handig: in plaats van het licht aan te doen voordat je naar bed gaat, steek eens een kaars aan. Dit licht is zachter en natuurlijker dan een lamp en zal de aanmaak van melatonine meer stimuleren.

Een dimmer in je slaapkamer is ook een goed idee.

Mobieltje weg betekent beter slapen

Geen lampjes in de slaapkamer betekent dus ook: niet met het mobieltje, laptop of tablet in bed gaan liggen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die in bed nog op digitale schermen kijken, een slechtere nachtrust hebben.

De schermen wekken alertheid op. Als je je telefoon gebruikt als wekker, leg deze dan ver van je weg zodat je er niet meer mee kunt gaan´spelen´ terwijl je al in bed ligt.

Matras

Zorg voor een goed matras, daardoor ga je zeker beter slapen. De juiste steun op de juiste plekken is erg belangrijk om lekker te kunnen liggen. Een te zacht matras zorgt ervoor dat je doorzakt op het zwaarste punt van je lijf, je romp. Dit kan pijn veroorzaken in bijvoorbeeld de heupen, schouders of nek.

Een te hard matras zorgt er ook voor dat je ruggegraat niet recht kan liggen, wat ook weer pijn kan veroorzaken. Hierdoor is in slaap vallen een moeilijke opgave. Naast een goed matras is ook het juiste hoofdkussen belangrijk.

Wekker

Mocht je een wekker hebben die ervoor zorgt dat je ´s morgens wakker geschrokken wordt, is het misschien tijd om deze aan te passen naar een wat rustiger deuntje of een andere wekker aan te schaffen. Ik heb zelf een Philips Wake up light en vooral in de winter vind ik dat een stuk fijner wakker worden, en dus ook beter slapen.

Als je op een wilde manier uit je slaap gehaald wordt, helemaal als je net in je remslaap of een droom zit, dan kun je daar de rest van de dag last van hebben. Terwijl je met een wakeup light nog even doorslaapt tot het moment dat je minder diep in je slaap zit.

Powernap

Toch niet genoeg geslapen? Neem een kwartier tot 20 minuten om even de ogen dicht te doen.

De powernap, zoals dit heet, wint steeds meer aan populariteit. En niet zonder reden: na een korte ´nap´ zijn we een stuk productiever.

Een handige maar onverwachte tip: als je bang bent niet meer op tijd wakker te worden, neem dan een kopje koffie vlak voordat je je ogen dichtdoet. Zodra je wakker moet worden, gaat de cafeïne werken en word je vanzelf wakker. Groene thee werkt trouwens ook goed als je geen koffiedrinker bent.