Eens in de zoveel tijd zijn dekbedden toe aan vervanging. Weet jij nog wanneer je jouw dekbed gekocht hebt? Als je het je niet meer kunt herinneren is de kans groot dat het tijd is voor een nieuwe. Ben jij op zoek naar een nieuw dekbed en weet je niet waar je moet beginnen? Met onze tips helpen we je graag een handje op weg.

Hoe lang gaat een dekbed mee?

Allereerst nog even over dat vervangen van je dekbed. Want hoe lang gaat een dekbed eigenlijk mee? Over het algemeen kun je zeggen dat dekbedden 7-10 jaar mee gaan. Slijtage van het dekbed kun je ook merken wanneer je het in bed steeds vaker te warm of te koud hebt. Ook wanneer je het dekbed niet meer lekker kunt opschudden of als er zichtbare transpiratie vlekken zijn is het tijd voor een nieuwe.

Dekbedden kopen: Er valt veel te kiezen!

Om meer te weten te komen over verschillende soorten dekbedden bekeken we de dekbedden van allnatura. Met meer dan 35 jaar ervaring met duurzame en ecologische producten voor natuurlijk slapen en wonen, zijn zij zeker expert op dit gebied. Allnatura verkoopt dekbedden voor jong en oud en geeft je ruime keuze in afmetingen, materialen en gewicht. Bovendien voorzien zij ook in speciale behoeften zoals vegan dekbedden en omkeerbare dekbedden.

dekbedden in slaapkamer

Let zeker even op deze aandachtspunten

Goed, er valt dus veel te kiezen. Maar waar let je nou op tijdens je zoektocht naar een nieuw dekbed?

Materiaal

Iedere materiaal en iedere vulling heeft voor en nadelen. Een dons dekbed kennen we allemaal. Maar wist je dat er ook dekbedden zijn van eierdons, kasjmier, scheerwol, kameelhaar, lyocell, kapok, zijde, linnen, hennep en biologisch katoen?

Wasbaarheid

Niet ieder dekbed kan zomaar in de wasmachine. Vind je het prettig om je dekbed (regelmatig) te kunnen wassen, dan is het slim hier bij de aanschaf op te letten. Er bestaan ook wasbare dekbedden. Die zijn goed te wassen en daarom hoeft er geen dekbedovertrek omheen.

Seizoenen

Er zijn dekbedden voor alle seizoenen. Zo kun je kiezen voor een zomerdekbed, een winterdekbed of een vier seizoenen dekbed. Net wat je prettig vindt.

Afmetingen

Vergeet niet goed te kijken naar de afmeting van je potentiële nieuwe dekbed. Zou zonde zijn als het te klein of te groot is voor je bed of voor al je dekbedovertrekken.

Er zijn dus veel soorten dekbedden met verschillende vulmaterialen, verschillende diktes en diverse warmteklassen. Lees vooral ook eens wat de Consumentenbond schrijft over het kiezen van een dekbed.

dekbedden

Geef je nachtrust een boost

Hoe prettiger je nieuwe dekbed, hoe beter de nachtrust. Experimenteer daarom vooral ook eens hoe je slaapt onder een wat lichter dekbed of juist onder een zwaardere deken. Jouw voorkeur is vervolgens weer van invloed op het materiaal dat je kiest. De moeite waard dus om eens echt te ontdekken wat je prettig vindt. Lekker slapen willen we immers allemaal!

Alle dekbedden verdienen een mooie hoes

Heb je het dekbed van je dromen gevonden? Vier dat dan met mooie nieuwe dekbedovertrek. Liefst in een kleur die past bij het interieur van de slaapkamer natuurlijk. Want ook een slaapkamer met eenheid in het interieur draagt bij aan een betere nachtrust!

Lees ook: Tips voor het zoeken naar een goed dekbedovertrek.

dekbed met dekbedovertrek

Houd je dekbed mooi

Om extra lang van je nieuwe dekbed te genieten, zul je het de komende jaren goed moeten onderhouden. Regelmatig verschonen van het beddengoed en het luchten en van je dekbed doen al wonderen. Het ene dekbed is wat makkelijker te wassen dan het andere. Was je dekbed sowieso niet te vaak. Door de hoge temperaturen kan de vulling slinken.