Het is dé plek in je woning waar gezelligheid gewenst is: de woonkamer! Iedereen wil de woonkamer gezellig maken want hier kom je immers samen met het gezin na een lange dag, of met de visite voor een goed gesprek. Een persoonlijke en gezellige uitstraling is dan ook een must. In deze blog ontdek je hoe je van de woonkamer een warme plek maakt.

Je woonkamer gezellig maken: een bank met uitstraling

De bank wordt ook wel gezien als het centrale punt in de woonkamer: hét meubelstuk waar eigenlijk alles om draait. En dat is niet zo gek: het gaat immers om een groot object, waar je het liefst een groot deel van je tijd doorbrengt.

Des te meer reden dus om echt te gaan voor een unieke bank. Hoewel we vaak eenvoudige grijze varianten voorbij zien komen – een echte trendbank – is er meer dan dat.

De kleur en het materiaal spelen hier een grote rol bij. Pak bijvoorbeeld uit met okergeel of diepblauw als tint, en kies voor leer of velvet als materiaal. Bijzonder, warm en verfrissend!

woonkamer gezellig maken

Een extraatje naast de bank

Met alleen de bank zijn we er naar ons idee nog niet. Je kunt de zithoek juist afmaken met meer items om op te loungen! Als deze allemaal een eigen look kennen, ga je voor een speels gezelschap. Zet dan ook verschillende kleuren in – om er echt een feestje van te maken in de woonkamer.

Eén van de favorieten naast de bank, dat is de poef. Comfortabel voor het hele gezin, eenvoudig te verplaatsen en perfect voor een relaxte uitstraling. Genieten, dus!

Je kunt een poef kopen in een heleboel looks: van rond tot vierkant, van een grof tot zacht materiaal, en van basic tot kleurrijk.

De trouwe lezers van interieur-ideeen.com voelen hem al aankomen; een poef leent zich uitstekend om de kracht van (kleur) herhaling toe te passen. Koop dus accessoires zoals vazen, kaarsen of lijstjes in dezelfde kleur en het ziet er geweldig uit.

Een gezellige woonkamer maken zit ‘m in de details

Blijf je steeds een beetje hangen bij de grotere items in de woonkamer wanneer het aankomt op het inrichten? Natuurlijk heel belangrijk – maar er is meer dan dat. Vergeet niet om je aandacht ook te vestigen op de details: deze zullen de woonkamer gezellig maken.

Zo doen kussens en plaids het geweldig op de bank: ze zorgen voor een extra knus gevoel. En zie je daar die bijzettafel staan? Die kan ook wel wat accessoires gebruiken: kaarsen, plantjes of vrolijke onderzetters. Ook de muur kun je inzetten om de boel gezellig te maken. Hang bijvoorbeeld een opvallende klok op.

woonkamer gezellig maken kussens
De woonkamer gezellig maken kan heel goed met kussens

Sla de vloer niet over

Hoewel je het misschien niet zo snel zou denken, draagt ook de uitstraling van de vloer bij aan de gezelligheid in de woonkamer. Als je deze kaal achterlaat, zonder er enige aandacht aan te schenken, voelt de look al snel incompleet. Tijd om daar verandering in te brengen.

Kies een vloerkleed uit dat mooi matcht met je bank. Te allen tijde een prachtige toevoeging aan de woonkamer. En wie bang is dat er een geschikte variant te vinden is: wees niet getreurd. Vloerkleden zijn er vandaag de dag in allerlei soorten en maten te krijgen. Traditioneel of juist modern, en casual of juist meer uniek.

Vloerkleed

Lampen maken het af

Heb je niets dan een simpele plafondlamp in de woonkamer hangen, waar je eigenlijk nog nooit naar hebt omgekeken? Dat draagt natuurlijk niet bij aan het warme gevoel dat deze ruimte uit kan stralen.

Voeg naast die plafondlamp ook een sfeervolle vloerlamp toe – beeldschoon naast de bank. Zeker als je gaat voor een design dat past bij de woonkamer. En vergeet niet om te kiezen voor een dimbare lichtbron: fel licht past niet zozeer bij de gezellige sfeer.

Lampen

Gezelligheid in de woonkamer: persoonlijkheid is the key

Om het gezellig te maken in de woonkamer is het belangrijk om dichtbij je persoonlijkheid te blijven. Kies de kleuren die bij jou passen – om zo de juiste sfeer neer te zetten. En sla daarbij ook niet de details over: die maken de knusse look af en slaag je in je doel: de woonkamer gezellig maken.