Yes, de vloer ligt erin! Nu is het tijd voor plinten. Plinten zijn de houten latten langs de muur, en ze staan bekend als “dat laatste detail dat heel vaak op zich laat wachten”.

De plinten zorgen ervoor dat je de afgezaagde randen van het laminaat niet ziet en dienen gelijk als scheiding tussen vloer en wand. Een plint is vaak gemaakt van hout en er zijn veel keuzes mogelijk in hoogte, kleur en of je ruimte achter de plinten kabels wilt laten lopen. In dit artikel vind je verschillende praktische tips voor het leggen van plinten.

Tip 1: Kies de juiste soort plinten voor in huis

De juiste plinten kiezen, doe je door de plint staaltjes in huis te halen. Vaak kun je bij een bouwmarkt staaltjes meenemen. Deze kun je thuis bij de muur houden. Zo zie je precies wat het effect van de plint is in jouw huis.

Vaak zijn er plinten die passen bij de vloer, maar dat is niet altijd het geval.

Kies verschillende hoogtes, kleuren en materialen om er zeker van te zijn dat jij de juiste plinten kiest voor bij jouw vloer en muren. Wellicht is het handig om eerst de muur te schilderen, zodat je direct het effect ziet van de kleur op de muur in combinatie met de vloer en plinten.

Wanneer je kabels achter de plinten wilt laten doorlopen, bijvoorbeeld van de televisie of andere apparaten, kun je kiezen voor een plint met een kabelgoot. De kabelgoot is een sleuf met vrije ruimte in de plint, waar je jouw kabels doorheen kunt laten lopen. Deze plinten zijn vaak wat dieper dan andere plinten, dus kijk goed of je dit mooi vindt in jouw woning.

plinten kiezen

Tip 2: Koop genoeg plinten voor in huis

Wanneer je de juiste plint hebt gekozen, is het belangrijk om op te meten hoeveel meter plint je nodig hebt. Meet de totale lengte van de muren en houd ook goed rekening met de hoeken.

Wanneer je de plinten gaat aanschaffen, houd dan rekening met 10% zaagverlies. Koop dus ook 10% extra plinten dan dat je in eerste instantie nodig hebt. Op deze manier kom je nooit te kort. Plinten die je uiteindelijk niet gebruikt en niet hebt verzaagd, kun je altijd nog terugbrengen naar de bouwmarkt.

Plinten

Tip 3: Zaag plinten schuin af

Voordat je kan beginnen aan het leggen van plinten, moet je eerst de vloer leggen. Op deze manier kun je de plint mooi over de afgezaagde randen van het laminaat laten lopen voor een mooi afgewerkt effect.

De plinten leg je tegen de muur. Begin bij de deur en werk zo  de hele kamer rondt. Voor het zagen van je plinten is het handig om een verstekbak in de buurt te houden. Het geeft namelijk het mooiste effect om de randen van een plint schuin af te zagen.

Meet je muur op en teken deze lengte af op de plint. Vervolgens kun je de plint in een verstekbak plaatsen en neem je het streepje als ‘kortste’ kant. Zaag de plint schuin af. Vervolgens kun je de plint tegen de muur monteren. Wanneer je deze stappen herhaalt op alle plinten, zullen zij op een mooie manier in elkaar vallen doordat de hoeken allebei dezelfde hoek hebben.