Het is belangrijk dat je je thuis fijn voelt. Maar dat fijne gevoel, hoe creëer je dat? Het gaat hier om een optelsom van diverse zaken. Allereerst bepaalt natuurlijk het interieur de sfeer in je woning. Je interieur moet bij je persoonlijke voorkeuren passen, en de kleuren moeten je een rustig gevoel geven. Daarnaast is het ook belangrijk dat je huis comfortabel is als het gaat om het binnenklimaat. Is er sprake van een te lage of te hoge temperatuur, of van een te droge of juist te vochtige lucht? Dan zul je je fysiek niet snel plezierig voelen. Hoe je op een duurzame manier zorgt voor een comfortabele woning? Dat is mogelijk met een warmtepomp.

Op zoek naar een alternatief door stijgende gasprijs

De energieprijzen zijn de afgelopen maanden sterk gestegen. Vooral gas was al flink duurder geworden, en de oorlog in Oekraïne heeft dit recent verder versterkt. De meeste huishoudens gebruiken gas voor het overgrote deel om hun woning te verwarmen. Het is dus maar gelukkig dat we net de winter achter de rug hebben. De komende maanden zal het gasverbruik van veel huishoudens weer een stuk lager zijn. Hoewel het niet direct je maandelijkse energielasten verlaagt, is de kans kleiner dat je bij moet betalen vanwege een hoger verbruik dan vooraf ingeschat. Om alvast voorbereid te zijn op volgende winter, is het niet gek te bedenken dat veel mensen nu een warmtepomp kopen willen.

De voordelen van een warmtepomp

De voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp kan – zelfs in de winter – met behulp van de omgeving warmte generen om een woning te verwarmen. In Nederland worden vooral warmtepompen geplaatst die warmte uit de lucht halen, maar er zijn ook modellen die warmte uit de bodem of water halen.

Een volledig elektrische warmtepomp is meestal alleen geschikt voor nieuwbouwwoningen die aan de hoogste isolatie-eisen voldoen. Voordeel van dit type is wel dat je helemaal geen gasaansluiting meer hoeft te hebben (mits je al elektrisch kookt). Eigenaren van wat oudere woningen die niet optimaal geïsoleerd kunnen worden, kunnen ook al veel besparen door te kiezen voor een hybride warmtepomp. Deze verwarmt een woning gemiddeld voor tachtig procent elektrisch, maar heeft de mogelijkheid met een cv-ketel in hele koude periodes met gas wat bij te stoken.

Een warmtepomp gebruikt dus minder gas, waardoor je energierekening lager wordt. Daarnaast is het duurzamer door een lagere CO₂-uitstoot, en help je mee ons land minder afhankelijk te maken van gas uit Groningen of import uit andere landen zoals Rusland. Heb je zonnepanelen op het dak van je woning liggen? Dan kunnen deze zorgen voor een gedeelte van de elektriciteit die de warmtepomp nodig heeft.

Houd rekening met wachttijden bij energiebesparende maatregelen

Ben je overtuigd en wil je nu ook een warmtepomp kopen, of andere energiebesparende maatregelen treffen? Houd dan wel rekening met flinke wachttijden. Onlangs verschenen er berichten in de media dat sommige installateurs en isolatieprofessionals al het hele jaar volgeboekt zitten. De energietransitie heeft opeens topprioriteit gekregen, maar de installatiebranche bijvoorbeeld kampt al met een tekort aan installateurs en materialen zoals chips. Desalniettemin is het verstandig om in de wachtrij te gaan staan. Er gelden momenteel nog gunstige subsidievoorwaarden, en de wachtrij zal er voorlopig niet korter op worden.