Ik schrijf graag over de slaapkamer en de kwaliteit van slapen. Ik ben zelf geen makkelijke slaper, en weet dat er veel factoren een rol kunnen spelen voor een goede nachtrust. Vandaag weer een artikeltje dat misschien iets meer over slapen gaat, dan over de inrichting van de slaapkamer. Ik heb mijn ervaringen op papier gezet rond het juiste matras kiezen. Er is een gigantisch aanbod, en hopelijk helpen mijn learnings jou bij de keuze.

Elk stel schijnt wel een slechte slaper te hebben, dat moet in elk geval de meest kritische van de twee zijn!

Persoonlijke voorkeur

De kwaliteit van een matras heeft veel invloed op de kwaliteit van je nachtrust. Welk matras voor jou de beste kwaliteit biedt, hangt van van je persoonlijke voorkeur af. Doorgaans houden mannen van een wat harder matras en vrouwen van een zachtere variant.

matras kiezen

Er bestaan veel verschillende hardheden, materialen en afwerkingen. Ook is niet ieder matras goed voor elk lichaamstype. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van rugklachten is het niet verstandig om een matras uit te kiezen van volledig polyetherschuim. Als je een nieuw matras gaat kopen, zorg er dan voor dat je in de winkel bij een inhoudelijk sterke verkoper zit die je verschillende matrassen laat uitproberen en ook goed uitlegt waar je op moet letten.

In een gesprek met een verkoopster bleef een leuke metafoor hangen. Ze zei: “de kwaliteit van een bed, kun je vergelijken met die van een pizza. Het bed zelf is de bodem, het matras zijn de ingredienten, en de topper is de strooikaas”.

Het juiste matras kiezen

Een ding is zeker. Iedere verkoper heeft zijn of haar eigen verhaal en er zijn ongetwijfeld meerdere theorieen en methoden om voor jou het geschikte matras te selecteren. Wat voor mij het perfecte matras is, kan voor jou verschrikkelijk liggen en rugpijn veroorzaken. De theorie die je hier leest is wat ik geleerd heb in het proces om een bed uit te kiezen.

Zo, dat is er uit! Ik kan het opdelen in de volgende stappen:

    1. Waar wij mee begonnen, was om eerst te kijken naar hoe je vlak op het matras ligt. Is er een kuil bij je onderrug, of lig je echt goed vlak? Je kunt dit checken door je vlakke hand bij je partner onder de onderrug door te duwen. Hoe makkelijk/moeilijk gaat dit? Als het te makkelijk gaat, dan is het niet goed.
    2. Bij stap twee ga je op je zij liggen. Je partner controleert allereerst of je ruggenmerg goed recht ligt. Je kunt dat controleren door met je handen de lijn van de ruggenmerg te volgen. Je merkt het vanzelf als het geen rechte lijn is. Het matras is geschikt voor je, als je ruggenmerg in een rechte lijn ligt.
    3. Terwijl je nog op de zij ligt, controleert je partner ook of je schouders ongeveer boven elkaar liggen, ook in een rechte lijn maar dan boven elkaar. Als dat het geval is, dan is dat matras voor jou de juiste.
    4. Het laatste en eigenlijk belangrijkste punt waar je het matras op gaat controleren, is of hij op de lange duur lekker blijft liggen. Vaak is 5 minuten al voldoende, maar wil je er helemaal zeker van zijn dat het matras echt goed voor je is, dan kun je ook voor een half uur gaan.

Waar je mee begint, is jezelf uit te rekken. Tot je tegen een pijngrens aanzit. Onthoud dat lichte stekelige gevoel, en ga op het bed liggen op de manier hoe je meestal slaapt.

Blijf minimaal 5 minuten stil liggen, en merk op of je een lichte irritatie begint te ontdekken. Als dat het geval is, dan weet je genoeg. Als je op dat matras zou slapen, dan is zo’n lichte irritatie voldoende reden om te gaan draaien, en dat wil je liever voorkomen. Niet dat draaien pertinent verkeerd is, maar wel als het motief is om een pijntje weg te krijgen.

Topdekmatras

Voor het extra comfort kiezen mensen ervoor om een topdekmatras aan te schaffen. Zo ook wij.

Topdekmatrassen bestaan er in allerlei soorten en maten. Zo bestaan er eenpersoonstoppers, tweepersoonstoppers en splittoppers. Bij splittoppers kan er aan de boven- en onderkant van een matras een inkeping zitten waardoor de matrassen los van elkaar versteld kunnen worden.

Sommige mensen denken dat het aanschaffen van een topdekmatras alleen maar een marketingtruc is. Echter bestaan er tegenwoordig zoveel verschillende topdekmatrassen, die geproduceerd worden om verschillende redenen, wat bewijst dat het geen marketingtruc is. Topdekmatrassen worden bijvoorbeeld aangeschaft voor het bieden van extra ondersteuning of wanneer het huidige matras te hard is.

Ook wordt een topdekmatras vaak aangeschaft door stellen die verschillende voorkeuren hebben qua matrassen, maar niet die vervelende gleuf in het midden van twee losse matrassen willen hebben. Een ander voordeel van een topdekmatras is dat door het gebruik hiervan, het reguliere matras langer mee zal gaan.

Bedenk van te voren goed wat voor ondersteuning jij fijn vindt. Zo kun je een keuze maken voor een zacht, medium of hard matras. Verder is het vooral belangrijk dat je je van te voren goed laat informeren over verschillende matrassoorten. Het is tenslotte niet een aankoop die je wekelijks wilt maken.