Op interieur ideeen vind je vaak foto’s van ruime woningen en slaapkamers. Ik krijg regelmatig de vraag of ik ook tips en foto’s kan plaatsen voor kleinere woningen. Daarom een keer een artikel voor studenten, want die wonen meestal echt klein. Waarschijnlijk is een groot deel van deze tips ook toe te passen op een willekeurige andere kleine woonkamer of kleine slaapkamer.

Als je gaat studeren is de kans groot dat je op kamers wilt en een studentenkamer gaat zoeken. De kans is groot dat als je een kamer gevonden hebt je in een heel gezellig huis terecht komt, maar een niet al te grote kamer hebt. Daarom hier 10 tips hoe je het beste van een kleine kamer kunt maken.

Om te beginnen met een inspirerende video uit Amerika van een heel klein appartement, maar met het slimste meubilair ooit!

1. Tweedehands spullen

Het zal je tegenvallen hoeveel geld je besteed aan de inrichting van je nieuwe kamer, hoe klein ook. Daarom is het slim om niet meteen naar de Ikea te rennen als je nog een bank of tafel nodig hebt, maar eerst eens goed rond te vragen of iemand nog spullen over heeft. Vaak is het op deze manier mogelijk om spullen die nog zo goed als nieuw zijn gratis op te halen.

2. Ikea

Natuurlijk zal je zelf ook nog aardig wat spullen moeten aanschaffen. Ikea verkoopt niet alleen leuke spullen voor een mooie prijs, ook houden ze rekening met kleine studentenkamers. Zo kan je er bijvoorbeeld een tafel kopen waar de bijbehorende stoelen helemaal ondergeschoven kunnen worden. Zo verlies je geen ruimte.

3. Lichte kleuren

Als je de muren wit verft en meubels in een lichte kleur aanschaft, lijkt je kamer veel ruimer. Wil je toch graag wat kleur in je kamer? IJsblauw combineert dan goed met wit en neemt het verruimende effect van het wit niet weg.

4. Spiegels

Als je een kleine kamer hebt, dan helpt het om veel spiegels te plaatsen. Spiegels geven namelijk de illusie dat je kamer veel groter is dan dat deze werkelijk is.

5. Een slaapbank

Wil je graag een tweepersoonsbed, maar heb je hier eigenlijk geen plaats voor? Denk dan eens aan een slaapbank. ’s Nachts heb je alle ruimte in je bed, overdag heb je alle ruimte in je kamer. Bij een slaapbank hoef je je overigens geen zorgen te maken over de kwaliteit ervan. Je hebt ze namelijk in allerlei soorten en maten en ze zijn ook verkrijgbaar met een goed matras.

6. Houd het netjes

Als er overal spullen rondslingeren, dan zorgt dit rommelige aanzien ervoor dat je kamer een stuk kleiner lijkt. Heb je geen zin om steeds op te ruimen? Dan kan je altijd je spullen nog even snel in je kast gooien of de troep onder je bed schuiven.

7. Hang planken op

Planken boven je bed zijn een goede vervanger voor een nachtkastje. Bevestig één of twee brede planken boven je bed en je zult zien dat je hier nog veel meer dingen op kwijt kunt dan op een nachtkastje. Ook kan je lampjes bevestigen aan de muur zodat je geen lampen neer hoeft te zetten die plek innemen.

8. Opbergdozen

Je hebt bijna altijd meer spullen dan dat je kwijt kunt. Maak daarom handig gebruik van ruimtes waar je anders niets mee doet. Koop bijvoorbeeld een tv-meubel die je ook als opbergkast kan gebruiken en koop opbergdozen die je onder je bed kunt zetten.

9. Kleerhangertjes

Hang meerdere kledingstukken aan dezelfde kleerhanger. Op deze manier passen er veel meer kleren in je kledingkast en blijft het ook nog eens netjes in je kast.

10. Verleng je kamer met je balkon

Heb je een balkon? Maak hier dan je tweede kamer van! Ook op een klein balkon kan je leuke tuinmeubeltjes neerzetten en mooie tuinposters ophangen. Als je in je kamer dan niet genoeg plaats hebt om lekker met een paar vrienden te kunnen zitten, dan kan je het feestje met mooi weer gewoon naar het balkon verplaatsen.

 

Klik hier als je meer tips wilt om voordelig je interieur in te richten, en voorkomt dat het er goedkoop uitziet!