Als je niet zo’n grote tuin hebt, dan houd je de ruimte die je hebt misschien het liefst beschikbaar voor planten of groen. En als je wel een hele grote tuin hebt, denk je misschien niet aan het plaatsen van blokhutten en tuinhuisjes, omdat je meer dan genoeg ruimte hebt voor een grote garage. Toch biedt het plaatsen van een blokhut of een tuinhuisje in beide gevallen wel degelijk toegevoegde waarde.

Helaas is mijn tuin niet zo heel groot, onder andere omdat ik tegen de binnenstad van Haarlem aan woon. Maar onlangs zag ik bij vrienden die wel een grote achtertuin hebben een leuk tuinhuisje. Dat, en mijn gesprek over het tuinhuisje, inspireerde mij om er een artikel over te schrijven.

Extra leefruimte met een blokhut of tuinhuisje

Blokhutten zijn tegenwoordig in veel verschillende soorten en maten te krijgen. Denk aan een traditionele blokhut, maar ook aan een blokhut in de vorm van een kapschuur. Met dit soort blokhutten kun je je woonruimte aanzienlijk vergroten. Zet ze dus niet direct vol met gereedschap, maar kijk er eens op een andere manier naar. Is het mogelijk een blokhut te combineren met een veranda? Kun je er een mooi zitje in of bij maken? En hoe zit het met die barbecue die je eigenlijk altijd al hebt willen hebben?

Door je blokhut als het ware bij je huis te voegen, heb je ook tijdens zonnige dagen een prachtige plek om te vertoeven. Bovendien zorgt het dak ervoor dat je tijdens slechtere dagen niet alles hoeft te verplaatsen. Je kunt het gewoon laten staan, zodat je ook direct weer lekker kunt zitten als het weer opklaart.

Extra werkruimte

Ben je ondernemer en werk je regelmatig vanuit huis? Dan zul je ongetwijfeld weten dat het soms moeilijk kan zijn om je in een huiselijke setting op je werk te concentreren. Een mooi eigen tuinhuisje, ingericht als kantoor, kan dan de oplossing zijn.

Tuinhuisjes zien er leuk uit en voegen daardoor echt iets toe aan de tuin. Daarnaast zijn ze ook nog eens heel praktisch. Je kunt ze namelijk in een vorm kopen die je past én je kunt ze zelfs laten voorzien van ramen met dubbele beglazing. Dan kun je er in de winter ook gewoon prima zitten. Je kunt het tuinhuisje zelf in elkaar zetten, of dit laten doen door de leverancier. Als de basis eenmaal staat, kun je er alle kanten mee op.

Relaxen in blokhutten of tuinhuisjes

Minder praktisch, maar niet minder prettig is een tuinhuisje of blokhut plaatsen als echte ontspanplek. Wat dacht je van een eigen hot tub in de tuin, of een lekkere sauna? Als je deze in een blokhut of tuinhuisje plaatst, dan scheelt dat ruimte in huis en kun je er altijd gebruik van maken, ook als het regent of eigenlijk te koud is om buiten te zitten. Bijkomend voordeel; je hoeft geen aparte dekhoes voor je hot tub of whirlpool te kopen, want bladeren zullen er toch niet invallen.

Geld verdienen

Kun je zelf met de beste wil ter wereld geen reden bedenken waarom je een tuinhuisje of blokhut zou kunnen gebruiken, maar heb je wel een grote tuin? Overweeg dan om er een of meerdere te plaatsen en deze te verhuren aan wandelaars of fietsers, of als Bed & Breakfast in te richten. Op die manier verdien je de aanschafkosten binnen korte tijd weer terug én heb je altijd reserveslaapplaatsen voor eventuele gasten.

Zorg er dan wel voor dat ze comfortabel ingericht zijn en mensen er ook tijdens koudere nachten lekker kunnen slapen. Vraag je leverancier naar de verschillende mogelijkheden die hiervoor zijn, zodat je zeker weet dat je het juiste model kiest. Kijk er echter niet van op als het huisje na het plaatsen zo goed bevalt, dat je het liever helemaal niet verhuurt 😉

Voor meer ideeen voor het inrichten van een tuinhuisje kun je ook dit artikel over tuinhuisje inrichten lezen.