Boxspring kopen en onderhandelen
Het belangrijkste element in je slaapkamer is vanzelfsprekend het bed. Zonder bed is het namelijk geen slaapkamer. Zelf heb ik al een tijdje een boxspring met topmatras. Dat bevalt erg goed, maar ik moet zeggen dat het destijds helemaal niet eenvoudig was om een keus te maken. Zoveel beddenzaken, zoveel merken, zoveel mogelijkheden…
Zo heb je boxsprings in allerlei prijscategorieën. Ga je voor budget, dan wordt de keus al een stuk eenvoudiger want dan laat je je grotendeels leiden door de prijs. Maar zodra je meer te besteden hebt, dan ontvouwt zich een scala aan mogelijkheden. De keuzestress ligt dan al snel op de loer. En is die verkoper eigenlijk wel te vertrouwen?
Sommige merken hebben alleen een aantal modellen beschikbaar die je kant en klaar koopt. Andere merken hebben weer alles optioneel, van maat (vaak 1,60 t/m 2,20) tot type stof en aanvullend allerlei extra’s. Zo hebben de boxsprings bij Swiss Sense tal van opties waar je uit kunt kiezen.
Het zegt iets over de marges die worden gemaakt in de beddenbranche. Het feit dat de kleine beddenzaak weet te overleven op enkele klanten per week, terwijl anno 2016 allerlei winkelketens omvallen.
Aankoop van een boxspring
In dit artikel deel ik mijn ervaringen rond het kopen van een nieuwe boxspring. Maar nog belangrijker is hoe je de aankoop optimaal regelt. Een beetje onderhandelen kan zomaar een bedrag besparen waarmee je een weekendje weg kunt. Maar misschien nog wel belangrijker; dat je geen overhaaste beslissing neemt.
Ik heb zelf overigens verder geen belang bij dit advies, maar tegelijkertijd ben ik ook weer geen expert.
De basis van een boxspring
Een boxspring bed bestaat uit een aantal onderdelen, te weten het onderstel, de matrassen en kussens. Optioneel neem je een hoofdbord en een topmatras.
Om te beginnen bij het matras, in mijn ogen een van de belangrijkste onderdelen van het bed, heb ik daar al eerder een uitgebreid artikel over geschreven. Je leest hier meer over een matras kopen.
Het matras moet goed bij je passen, vaak heeft de vrouw een iets zachter matras dan de man. Uiteindelijk moet je op zoek gaan naar de optimale combinatie tussen matras, kussen en eventueel de toplaag.
De zoektocht starten
Ik raad aan om te beginnen met oriënteren. Dat kan online, of je bezoekt al echt wat beddenzaken. De verkopers zullen alles uit de kast trekken om je te overtuigen, dus wees in dat geval wel goed voorbereid.
Zodra je een beeld hebt bij wat je mooi vindt en wat je ongeveer wilt, ben je al een heel eind. Waar je een keus in moet maken is onder andere:
- Wat voor soort stof
- Welke kleur
- Pootjes of geen pootjes
- Hoofdbord ja of nee, en wat voor type?
- Topmatras of niet
- 1 matras of 2 losse matrassen
In mijn andere artikel kun je meer lezen over de matrassen en het topmatras. De rest heeft meer te maken met je persoonlijke voorkeur wat jij of jullie mooi vinden.
Onderhandelen
Vergeet niet dat het kopen van een nieuw bed vaak extra kosten met zich meebrengt. Vaak zijn dat de bezorgkosten, de kosten voor nieuw bedlinnen en een nieuw dekbed, en eventueel nieuwe kussens. Maar soms ook de kosten van de pootjes omdat die er niet standaard bijzitten.
Kortom, genoeg mogelijkheden voor de verkoper om te upsellen.
Om je snel een beslissing te laten nemen, geven ze er vaak wel iets gratis bij. Een molton bijvoorbeeld. Kost ze misschien 10 euro, en helpt erg bij het verkopen.
Als je je goed voorbereid kan het je veel geld schelen. Een paar van mijn favoriete trucs:
Competitie
Zeg tegen de verkoper dat je al een paar mooie bedden hebt gezien bij een andere zaak, maar voor de zekerheid iets verder wilt oriënteren. Uiteraard moet je wel wat details over die bedden kunnen vertellen, bijvoorbeeld over een bed die je tijdens je orientatierondje hebt bekeken.
Hij zal mogelijk nieuwsgierig zijn naar dat andere bed en vragen waarom dat zo beviel. Maar je hebt wel de verkoper geduwd in een hoek waar hij niet graag inzit; hij is namelijk het alternatief en moet vanuit een achterstand opereren. (dat vinden ze vaak nog leuker ook, dus je hoeft geen medelijden te hebben)
Je budget
De verkoper zal vast vragen naar je budget, laat daar niet te veel over los. Geef aan dat je liever focust op de kwaliteit en graag wilt zien en voelen wat voor bed bij jullie past.
Zeg dat als het beste bed erg boven budget is, je “altijd nog even door kunt sparen”.
Perk enthousiasme in
Hoe enthousiaster je bent, hoe moeilijker het wordt om later terug te krabbelen en het bed niet te kopen. Helemaal als de verkoper zijn verkooptechnieken gaat inzetten.
Mensen zijn geneigd om zich te houden aan eerder gedane uitspraken. Als jij ergens voor staat, wil je daar consistent aan blijven. Te veel enthousiasme maakt het dus later moeilijker om nog onder iets uit te komen.
Laat de verkoper “Ja” zeggen tegen jouw deal
Zodra je echt zeker weet dat je een bepaald bed wilt hebben, zeg dan:
“als we het bed NU kopen, krijgen we dan behalve gratis bezoring 15%… of 20% korting?”
Je pas zo 2 technieken toe. Ten eerste insinueer je dat je zelf ook nog kunt wachten. Dat vindt de verkoper niet fijn want je bent al bij andere zaken geweest, dus hij loopt kans om de verkoop mis te lopen.
Ten tweede geef je hem de keus tussen 15% of 20% korting. Hij kan dan bijna niet meer onder een korting uit.
15% korting of een bed van €3.000,- is toch mooi €450,-!
One thought on “Boxspring kopen en onderhandelen”
Comments are closed.