Een van de grootste uitdagingen om je woning in te richten, blijft toch wel het kiezen van de kleur van de verf. Er is zo veel beschikbaar en het is zo bepalend voor de uitstraling van je interieur, dat je meteen goed wilt zitten. Daarom wijd ik dit artikel aan kleuren woning kiezen.

Als je een kleur uitkiezen ook lastig vindt, hoe ga je dan ooit kleuren vinden voor je hele huis? Hoe kun je weten of de kleuren samen gaan, en waar begin je eigenlijk?

In dit artikel probeer ik je mee te nemen in praktische tips bij het selecteren van kleuren voor de hele woning. Ik focus mij vooral op de kleuren van de woning binnen, dus met name de woonkamer en slaapkamer.

woonkamer kleuren 2015

Als je meer wilt weten over wat de kleuren betekenen, lees dit artikel eens.

Start: maak een overzicht van de kamers

Schrijf eens op welke kamers je allemaal hebt, en daarbij of je kamers vanuit een andere ruimte kunt zien. Bij veel mensen zit de eetkeuken verbonden aan de woonkamer. En de overloop is vaak zichtbaar vanuit de slaapkamers.

plattegrond woning voor kleuren
Dit ontwerp komt van dingemansarchitectuur.nl

Stap 1: Kies een kleur voor de grootste kamer

De grootste uitdaging die je hebt bij kleuren woning kiezen, is de grootste en meest centrale kamer in je woning. Van hieruit ga je denken over de rest van de ruimtes.

Wit is natuurlijk een veilige keus, daar kun je altijd mee wegkomen. Wil je iets gewaagder en stijlvoller te werk gaan, dan kies je voor een lichte tint.

woonkamer kleuren kiezen

Tot slot kun je gaan voor een felle kleur verf. Daarmee krijgt je woning ook veel meer identiteit. Je hoeft overigens niet meteen alle muren te voorzien van dezelfde kleur, zo heb ik zelf thuis 1 muur felrood (in de keuken) en 1 muur goudkleurig (voorkamer). De rest is wit en dat is prima zo.

Een alternatief is om te starten met de ruimte waar je een kleur wilt hebben die het meest opvalt. Misschien heb je al een mooie felgroene of knal oranje slaapkamer en wil je dat zo houden. In dat geval ga je van daaruit redeneren.

Voorbeelden woonkamer kleuren

Ik heb een boel foto’s verzameld van woonkamer voorbeelden die je kunt bekijken met verschillende kleurstijlen.

Stap 2: Een palet kiezen

Zodra je de eerste kleur of kleuren hebt geselecteerd, is de tip om in dezelfde stijl door te selecteren en tinten te kiezen die dichtbij de kleur liggen, of uit hetzelfde palet komen.

Wat je zelfs kunt doen is de gekozen verf laten mengen met wat wit, zodat je zeker met dezelfde tint werkt.

kleuren woning 2015

Het mooie van deze methode is dat je diepte aanbrengt aan je woning, en bovendien zeker weet dat de kleuren heel goed bij elkaar passen.

Stap 3: Hoe kies je kleuren voor een open ruimte?

Als je veel muren of ruimtes tegelijk ziet dan moeten de kleuren echt goed samengaan. Dezelfde kleur kiezen kan altijd maar oogt misschien snel saai. De truc zoals hierboven beschreven kan ook goed werken.

kleurenpalet kleur kiezen woning

Een andere mogelijkheid is dat je ruimte invult met de kleuren die je als inspiratie haalt uit iets als het strand, een bos of iets anders moois waarvan de kleuren heel goed samengaan. Vaak werken de kleuren uit de natuur ook goed als kleuren voor je woning.

Stap 4: Centrale ruimtes wit laten

Om de overgang van de ene naar de andere ruimte perfect te krijgen, kun je de tussenruimtes zoals de gang en de overloop witte muren geven. Dat geeft je meer vrijheid op het moment dat je toch kleuren wilt gebruiken die niet heel goed matchen.

Stap 5: Kleuren woning kiezen; puntjes op de “i”

Zelf vind ik altijd dat een geschilderde muur, welke kleur dan ook, er 200% mooier op wordt als je sierplinten gebruikt. Voor mij is het een upgrade van een normale muur, naar een elegante muur.

sierplint kleuren woning kiezen 2015

Veel prettiger om naar te kijken. Heel duur is het niet en je hebt sowieso toch plinten nodig.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Kent Blaxill